PROJECTES DEMOSTRATIUS | 02/03/2021  Ruralcat

El Campus de l’alimentació de la UB i el col·lectiu Eixarcolant difonen l’interès gastronòmic de diferents espècies silvestres comestibles

Gràcies al projecte demostratiu “Trasllat al sector agroalimentari de l’interès gastronòmic de 15 espècies silvestres i 15 varietats tradicionals” s’han publicat 44 fitxes divulgatives sobre espècies silvestres comestibles i una vintena de vídeos sobre el potencial de les espècies.

All rosa (Allium roseum)

All rosa (Allium roseum)

En el marc del projecte demostratiu Trasllat al sector agroalimentari de l’interès gastronòmic de 15 espècies silvestres i 15 varietats tradicionals, liderat pel Campus de l’alimentació de la Universitat de Barcelona de la mà del col·lectiu Eixarcolant, s’han estudiat 44 espècies silvestres comestibles amb un elevat potencial gastronòmic però que fins ara no havien estat considerades com a alternatives de cultiu i font de diversificació de les explotacions agrícoles. Tanmateix, nombrosos estudis científics mostren el gran potencial que aquestes espècies poden tenir per a la diversificació del model agrícola actual, fent-lo més resilient al canvi climàtic i més independent del mercat global, enfortint així també les cadenes de valor associades.

El projecte ha permès recollir en 44 fitxes aquells aspectes més destacats sobre el maneig agronòmic i ús gastronòmic de cadascuna de les espècies silvestres comestibles considerades. Concretament, s’han abordat aspectes com el perfil sensorial, el valor organolèptic, el maneig gastronòmic i la composició nutricional. També s’han inclòs aspectes de caire agronòmic com el mètode de cultiu, la fenologia de les espècies, i els ambients on es desenvolupa de forma espontània. També s’han difós una vintena de vídeos divulgatius que de forma molt sintètica donen a conèixer el potencial gastronòmic de les espècies silvestres comestibles.

S’ha realitzat, per cadascuna de les espècies, un buidatge bibliogràfic sobre tota la literatura existent en relació al seu maneig agronòmic i al seu potencial gastronòmic. Alhora, s’ha dut a terme una experimentació gastronòmica profunda per tal de definir-ne el maneig, perfil sensorial i valor organolèptic.

Els resultats d’aquest projecte han de contribuir a la diversificació dels cultius i també a incentivar la petita agroindústria associada al sector primari. Al seu torn, també interpel·la els consumidors i restauradors, com a actors clau, com a reguladors de la demanda, per fer possible la comercialització de les espècies silvestres comestibles avaluades.

Aquest és un projecte finançat a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Font: RuralCat