QUALITAT ALIMENTÀRIA | 19/10/2003  Ruralcat

Es presenten les noves xips de la IGP Patata de Prades

La Cooperativa de Prades ha celebrat avui l¿acte de promoció del llançament al mercat de la Patata de Prades en la seva nova modalitat de patates fregides o xips. Amb aquesta nova iniciativa, es pretén aconseguir una millor promoció i comercialització de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Patata de Prades.

La zona de producció de les patates emparades per l¿IGP Patates de Prades està constituïda pels terrenys ubicats en els termes municipals de Prades, Capafonts, La Febró i Arbolí, tots de la comarca del Baix Camp. Les condicions d¿aquesta zona, juntament amb la tradició del conreu i l¿experiència dels agricultors fan que les Patates de Prades presentin les característiques d¿un tubercle de qualitat superior. El cultiu d¿aquest producte comença amb l¿obtenció d¿una llavor certificada de la varietat Kennebec. Aquesta varietat és poc productiva però de gran qualitat. La sembra s¿inicia en el mes d¿abril. La recol·lecció és manual i no s¿efectua fins a principis de setembre. Els tubercles s¿arranquen a partir de les dues setmanes de la mort natural de la planta, per facilitar la maduració adequada de la pell de la patata, evitant d¿aquesta manera, pèrdues en la qualitat. El cicle vegetatiu de la planta és molt llarg, dura uns sis mesos i permet només una collita l¿any. El control i certificació d¿aquest producte garanteix que només es comercialitzaran i gaudiran d¿una etiqueta numerada amb el logotip de la indicació geogràfica les patates que procedeixin de plantacions inscrites al registre del Consell Regulador, que estiguin situades en la zona de producció, i aquelles que superin tots els controls durant el procés de producció i condicionament. Cal recordar que la inscripció definitiva de l¿IGP de la Patata de Prades en el Registre Comunitari de Denominacions d¿Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides establert en el Reglament de la Comissió Europea, manca únicament que es publiqui la seva sol·licitud d¿inscripció en aquest registre i que transcorri el termini legal per a la presentació d¿al·legacions que estableix l¿esmentat reglament. El director general d¿Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Enric Segarra, ha assistit a l¿acte de promoció del llançament al mercat de les noves xips, al Consell Comarcal del Baix Camp a Reus.