L¿IRTA crea a Lleida un assaig de camp que combina conreus modificats genèticament i convencionals
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb el DARP, ha creat un assaig de camp que combina el conreu de blat de moro bt modificat genèticament i el convencional a la Plana d'Urgell (Lleida). Segons la Fundació Antama, l'assaig "converteix a Espanya en el referent europeu en l'estudi de la coexistència entre conreus modificats genèticament i convencionals".
Camp d¿assaig de blat de moro bt. Foto: Fundació Antama
L'estudi consta de set hectàrees de superfície en el qual s'ha conreat blat de moro transgènic i blat de moro convencional i els resultats del qual, que es donaran a conèixer al desembre, "seran molt rellevants per a avaluar el fluix de gens de les plantes transgèniques cap a les no modificades genèticament". Segons Antama, els resultats d'aquests assajos es compararan amb els obtinguts per altres dos projectes similars realitzats a Aranjuez (Madrid) i a Santa Ana (Albacete) per l'Oficina de Varietats Vegetals del Ministeri d'Agricultura, i amb ells es preveu elaborar un futur Codi de Bones Pràctiques Agràries. En el seu comunicat, la Fundació Antama recorda que un estudi realitzat pel director d'Investigació i Desenvolupament de Syngenta Seeds, Esteban Alcalde, amb els conreus de blat de moro transgènic que conviuen a Espanya amb blat de moro convencional des de fa sis anys, han demostrat la perfecta convivència entre ambdós. A més, assenyala que la presència de blat de moro ecològic a Espanya no arriba a les mil del total de 485.000 hectàrees conreades, el que suposa "tan només el 0,20 per cent", mentre que les hectàrees conreades amb blat de moro bt modificat genèticament per a resistir a la plaga del barrinador ascendeixen a 32.000.