Brussel·les considera la possibilitat de regular a nivell europeu la denominació "iogurt"
La Comissió Europea (CE) considera la possibilitat de proposar una legislació comunitària que estableixi de forma clara quins productes poden denominar-se "iogurt", segons ha indicat el comissari europeu d'Agricultura i Pesca, Franz Fischler. En resposta escrita a l'eurodiputat del grup Liberal en el Parlament Europeu (PE) Joan Vallvé, el comissari ha subratllat que "la Comissió estudia la necessitat d'una legislació sobre l'iogurt i podria presentar una proposta al Consell (de ministres)".
Vallvé va preguntar a la CE que li semblava establir una legislació comuna en matèria de llet fermentada i regular la denominació "iogurt". L'eurodiputat va formular aquesta qüestió després que la Comissió del Codex Alimentarius, que depèn de les Nacions Unides i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), adoptés al juny un reglament que impedeix que les postres pasteuritzades després de la fermentació puguin denominar-se "iogurts", almenys en els països que no tenen cap legislació respecte a aquest tema. Fischler considera en la seva resposta que "alguns aspectes com la presència de bacteris característics, les matèries primeres autoritzades, la referència al tractament tèrmic, el contingut d'ingredients no lactis i l'etiquetatge podrien haver d'abordar-se d'una manera més precisa que en la norma del Codex". És per aquesta raó que Brussel·les està estudiant la necessitat d'una legislació sobre l'iogurt. Ja el passat mes de maig, i en resposta a una altra pregunta de Vallvé, la Comissió va afirmar estar estudiant què s'entén per "iogurt" en cadascun dels Estats de la Unió, per les queixes presentades contra la normativa espanyola de 2002 que permet aplicar la citada denominació a les postres làcties pasteuritzades. En aquella ocasió, Vallvé va denunciar davant l'Executiu comunitari la "confusió" que pot suposar l'ús de la denominació "iogurt pasteuritzat després de la fermentació" que, al seu judici, suposa "publicitat enganyosa i provoca confusió al consumidor, que relaciona l'iogurt amb els productes que contenen organismes vius".