AGRICULTURA DE PRECISIÓ | 16/04/2021  Ruralcat

El sector de l’alimentació representa el 8,2% de les empreses més demandants de solucions d’indústria 4.0 a Catalunya

El nombre d’empreses catalanes que treballen en la indústria 4.0 a Catalunya s’ha triplicat en els darrers quatre anys, fins a superar el miler d’empreses. Així es desprèn de l’informe sobre Indústria 4.0 elaborat per ACCIÓ.

Informe Indústria 4.0

El concepte d'Indústria 4.0 representa un canvi de paradigma en la manera en què es conceben, dissenyen i produeixen les coses

Un total de 1.111 empreses, el triple que al 2017, ja treballen en la indústria 4.0 a Catalunya, un àmbit que reuneix l’aplicació de tecnologies com la ciberseguretat, el big data, la robòtica, la intel·ligència artificial o la fabricació additiva, segons “Capacitats i tecnologies vinculades a la indústria 4.0 a Catalunya” elaborat per ACCIÓ. La facturació agregada és de 5.564 milions d’euros i genera més de 26.394 llocs de treball. Parlem d’un sector emergent, on el 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida i el 28,5% són startups. A més, prop d’un terç d’aquestes empreses són exportadores (31,3%).

El sector de l’alimentació i productes gourmet és el segon més demandant de solucions d’indústria 4.0 a Catalunya, representant el 8,2% del total, només per darrera de la Metal·lúrgia i productes metàl·lics (10.2%).

Les tecnologies considerades en el marc d’aquest estudi són la fabricació additiva (impressió 3D, 4D i bioimpressió), Cloud, Realitat Virtual, Connectivitat, Ciberseguretat, Internet de les coses (IoT), Intel·ligència artificial, Robòtica, Quàntica/fotònica, Simulació, Blockchain, i Bog Data. La tecnologia amb més empreses detectades és Ciberseguretat (361), però les empreses amb facturació més elevada són les que es dediquen a Intel·ligència Artificial i a Internet de les Coses (IoT).

Pel que fa a les aplicacions, en el camp de l’agricultura destaca l’ús de satèl·lits de monitorització i ús de drons amb sensors avançats per capturar imatges de l’estat dels cultius.

El concepte d'Indústria 4.0 representa un canvi de paradigma en la manera en què es conceben, dissenyen i produeixen les coses. És l’espai on conflueixen tendències tecnològiques com la digitalització, els robots autònoms, la computació en el núvol o la intel·ligència artificial. Representa, doncs, un nou enfocament que permet controlar els processos de producció proporcionant integració i sincronització de les entitats i els fluxos de treball dins de la cadena de valor en temps real, automatitzant i posant en valor la importància de les dades, incrementant la flexibilitat, permetent la fabricació unitària i personalitzada de productes i optimitzant els temps i recursos de producció.

Cal recordar que ProACCIÓ 4.0 és el programa d’ajuts i serveis 4.0 d’ACCIÓ, dirigit a pimes. Actua com la finestreta única a Catalunya per sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes, especialment a les pimes, per abordar la transformació tecnològica 4.0.

Es poden consultar totes les dades a l’informe La Indústria 4.0 a Catalunya i informar-se sobre com transformar tecnològicament la teva empresa amb el programa ProACCIÓ 4.0.

Font: ACCIÓ

Informació relacionada