Dossier Tècnic nº 111: “Sistemes agroalimentaris sostenibles”
El monogràfic aborda d’una manera integral la transformació del sistema agroalimentari català per poder fer front als principals reptes del sector i la societat.
El Dossier Tècnic és una publicació monogràfica sobre aspectes rellevants de l’activitat agrària, ramadera, alimentària, pesquera, forestal i del món rural
El Dossier Tècnic nº 111: “Sistemes agroalimentaris sostenibles” presenta les accions i mesures que està duent a terme el Govern català per transformar el sector alimentari cap a sistemes saludables i sostenibles, en línia amb la política alimentària comuna de la Unió Europea.
El Departament d’Acció Climàtica treballa perquè el sistema agroalimentari català sigui sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular, una visió alineada amb les polítiques europees com ara el Pacte verd europeu (European Green Deal) i l’estratègia Del camp a taula (Farm to Fork) i amb els Objectius de Desenvolupant Sostenible de les Nacions Unides. En aquest sentit el DACC està impulsant actuacions com el Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC), una eina de govern que defineix l’estratègia alimentària del país (2021-2026) i que ha de servir per assentar les bases del Pacte nacional per la política alimentària. D’altra banda, treballa amb l’estratègia Aprofita els aliments per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris al nostre territori, d’acord amb la nova Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. Així mateix, el DACC lidera l’elaboració de l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030 així com diferents mesures per donar suport a la producció agrària sostenible.
El monogràfic comença amb un anàlisis sobre la necessitat de transformar el sistema alimentari per fer front a l’emergència climàtica i el paper de les dietes en la transició cap a sistemes saludables i sostenibles. A continuació s’explica en detall la política alimentària a la Unió Europea i s’analitza l’informe “Mengem futur” del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per a un sistema alimentari segur i sostenible a Catalunya. A continuació s’analitzen les opcions de transformació dels sistemes agroalimentaris des de la realitat catalana i s’aprofundeix sobre l’oportunitat que ofereix la producció agrícola sostenible. En el darrer article s’aborda la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris com a eines claus per avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible. Per últim, el Dossier es tanca amb l’entrevista a Peter Schmidt, President de la Secció d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient (NAT) del Comitè Econòmic i Social Europeu que analitza el present i futur de la política alimentària en clau europea.
El Dossier Tècnic és una publicació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de caràcter monogràfic sobre aspectes rellevants de l’activitat agrària, ramadera, alimentària, pesquera, forestal i del món rural, realitzada amb la col·laboració d’experts de l’administració, d’universitats i centres de recerca i del sector.
Font: RuralCat