PREMIS | 17/11/2021  Ruralcat

Candidatures dels premis PITA 2021 en la modalitat Empresa agrària

En aquesta vintena edició s’han presentat 15 candidatures de la modalitat Empresa agrària, del total de les iniciatives innovadores rebudes.

Implementació d’un sistema amb l’última tecnologia robòtica a Cal Xulic

Guanyadora modalitat Empresa agrària

Cal Xulic

Per la implementació d’un sistema amb l’última tecnologia robòtica a una nau avícola amb el desenvolupament de dos robots, ChickenBoy i Undecex, que permeten fer una anàlisi i un control exhaustius de les condicions i evolució de les aus.

Nominada modalitat Empresa agrària

Granja Can Planas

Per la gestió d’una granja de vaques amb un innovador sistema que permet optimitzar energèticament les diferents tasques de producció i manteniment de l’explotació. Això ha estat possible gràcies a la gestió automatitzada de les diferents tecnologies de la finca: el sistema de gestió de dejeccions ramaderes, la producció d’energia i la fertirrigació dels camps, la qual cosa ha permès maximitzar el rendiment de l’explotació.

Candidatures modalitat Empresa agrària

Mas La Coromina  per l’elaboració de la primera llet UHT ecològica catalana amb la certificació de Benestar Animal. Per obtenir aquesta certificació, Mas La Coromina va haver d’implementar tot un seguit de canvis importants a la seva manera de produir.

Aulet Riera, SC per implementar un innovador sistema de protecció de pluges a les seves plantacions, especialment de pomes. Es tracta d’un sistema de coberta a base d’un material impermeable reforçat, que evita que les pomes s’humitegin o es mullin mentre són a l’arbre, especialment en els períodes més crítics del seu desenvolupament.

Agropecuària Mas Bes pel Centre d’Interpretació de la Llet (CILL), una iniciativa de la Granja Mas Bes que té com a objectiu mostrar als seus visitants tots els esforços que hi ha al darrere de l’elaboració d’un litre de llet. D’aquesta manera, aconsegueix conscienciar sobre les qualitats i els beneficis d’aquest producte bàsic que tanta importància té en el sector agrari català.

L’Espigall, empresa dedicada al sector de l’horticultura, ha desenvolupat un innovador sistema que permet determinar quina serà l’afectació climàtica de cultius estratègics en el futur. Gràcies a una plataforma digital en forma de visor en un mapa, aquesta eina permet veure la idoneïtat i les necessitats brutes de regadiu de més de 150 tipus de cultius diferents a qualsevol punt de Catalunya en els 30 anys vinents.

Federació Catalana de la Raça Bruna del Pirineu per la posada en marxa una tècnica per avaluar exemplars joves de la varietat de vaques Bruna del Pirineu mitjançant ultrasons que permetrà triar els sementals més indicats per millorar la raça. Aquest sistema innovador permet recollir dades fiables sobre les aptituds càrnies del bestiar i obtenir una predicció objectiva de les condicions de l’àrea del llom, del magre de canal i dels greixos de cobertura i intramusculars.

Ecofranch Gràcies a un procés de reconversió del seu model de producció, Ecofranch ha passat de ser una explotació lletera intensiva amb vaques de raça frisona a una d’ecològica i més selecte amb vaques de raça Brown Swiss.

El Celler de Can Morral per elaborar oli i vi procedent de varietats autòctones locals i de qualitat.

Pla de Morei L’empresa de l’Anoia ha començat a produir vins negres i blancs ecològics d’alta qualitat amb denominació d’origen Catalunya, que s’elaboren amb la mínima intervenció possible i respectant al màxim les qualitats gustatives del raïm.

Explotacions 4200 per crear, sota la marca Organa Espirulina, ha creat una granja de producció d’espirulina d’alta qualitat focalitzada en la investigació i el desenvolupament de noves tècniques adaptades a l’elaboració de nous compostos alimentaris rics en nutrients.

Granja La Soleia per substituir el seu antic sistema de producció convencional per un d’ecològic basat en el producte fresc i de proximitat. El seu producte principal és la carn de vedella ecològica de gran qualitat que l’empresa comercialitza directament al client final sense intermediaris.

La Botiga d’Ullastrell és un projecte que té per objectiu reactivar l’economia del poble d’Ullastrell, indret que en els últims 50 anys, a causa de l’abandonament progressiu del seu sector agrari davant l’atracció laboral que generen pols industrials com les veïnes Terrassa i Rubí, ha anat esdevenint una població dormitori.

Agrària Santboiana per crear una marca de carxofa única per promocionar el món agrari del Baix Llobregat.

GEDI Gestió i Disseny Social per Can Colomé, una empresa d’inserció sociolaboral que gestiona una finca de 50 hectàrees a Sant Climent de Llobregat. L’objectiu del projecte és acollir gent jove i fer que col·laborin en activitats ramaderes, agrícoles, de gestió forestal i d’oferta cultural fonamentades en els principis de la permacultura o agricultura sostenible permanent.

Aquesta vintena edició ha rebut 32 propostes de tot Catalunya d’iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació. Els tres premis guanyadors dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els tres finalistes amb 2.000 euros.

Aquesta convocatòria del PITA 2021 té un caràcter especial en la història del premi, donat que celebra la seva vintena edició. El premi va ser creat l’any 2001 i al llarg d’aquests anys s’han presentat 455 candidatures repartides per tot Catalunya i  el DACC ha distingit i premiat 104 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores.

Amb aquesta convocatòria, el DACC pretén incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.

Font: DACC

Informació relacionada