PREMIS | 24/11/2021  Ruralcat

Candidatures dels premis PITA 2021 en la modalitat Agroindústria

En aquesta vintena edició s’han presentat 11 candidatures de la modalitat d’Agroindústria, del total de les iniciatives innovadores rebudes.

Vista de les instal·lacions de Roviroli

Guanyadora modalitat Agroindústria

Roviroli

Pel desenvolupament d’un sistema de processament pioner de colza per elaborar tortó i oli autòctons. El projecte consta de dues línies de premsatge que processen les llavors i permeten elaborar tortó de colza, producte molt utilitzat a Europa com a base per a pinsos d’animals, i oli de colza, un producte poc conegut a Catalunya però amb diverses sortides potencials.

Nominada modalitat Agroindústria

Costa Concentrados Levantinos

Per la implementació d’un nou model de fabricació d’orxata de manera més sostenible, econòmica i de gran qualitat. Amb aquest sistema, s’obté un producte final que manté tots els beneficis per a la salut de l’orxata convencional, dotada d’alts compostos d’omega 6 i d’omega 9, i suma les propietats de la pellofa de xufla, rica en compostos fenòlics.

Candidatures modalitat Agroindústria

Pinsos Sant Antoni per detectar el nivell d’estrès de les truges per millorar-ne la salut i facilitar el procés d’embaràs. Aquesta anàlisi pionera, feta amb una tècnica forense desenvolupada pel Centre Tecnològic LEITAT, es basa en la detecció dels nivells de cortisol crònic en el pèl de la truja.

La Trencadora  és una marca registrada per l’empresa Basora Comercial, que apropa les millors varietats d’avellanes locals als consumidors d’arreu de Catalunya gràcies a l’ús d’una antiga màquina restaurada que aconsegueix trencar les closques amb uns resultats extraordinaris.

Innoducky per la creació d’una mousse vegetal que combina la textura del paté amb l’hummus. Es tracta de tota una nova gamma de preparats d’origen vegetal que retenen l’essència dels productes habituals que la companyia distribueix sota la marca de Mas Parés.

Farinera Coromina  per crear, en col·laboració amb el col·lectiu de forners artesans Pasionarios,  una nova farina per a baguets fàcil de treballar i que ofereix una qualitat immillorable, anomenada Farina Passió.

Fundació privada Mas Albornà Mallart Artesans Xarcuters és una iniciativa social de la Fundació Mas Albornà per a la integració de persones amb diversitat funcional al món de l’elaboració d’embotits, ha posat en marxa un projecte per crear productes nous i inèdits fets amb Gall del Penedès.

Lo Vilot  Hard Seltzer és un nou tipus de beguda de soda carbonatada amb una graduació alcohòlica d’entre quatre i cinc graus que s’acostuma a elaborar amb sucre fermentat, però que també es pot fer a partir d’altres aliments. La cooperativa Lo Vilot Farm Brewery produeix per primer cop aquest producte a Catalunya sota el nom Nuda Hard Seltzer amb unes característiques úniques que la diferenciaran de la resta de marques.

Oller del Mas per desenvolupar una nova tècnica de fermentació natural que utilitza llevats autòctons en comptes de llevats secs actius o comercials. D’aquesta manera, s’aconsegueix crear un vi molt singular fidel al seu terrer i amb gustos diferenciats i únics.

Robert i Fills per vendre  productes lactis ecològics de proximitat a l’abast de tothom. Des de fa poc temps, Can Robert ha començat a elaborar nous productes com el seu popular formatge, batejat amb el nom de Petit Floquet, i pretenen ampliar encara més la seva oferta amb la producció de mantega, llet i iogurts descremats i xocolata desfeta.

Er Obrador Deth Restilhè és una empresa aranesa que produeix i distribueix elaborats carnis i altres aliments de gamma alta típics de la Val d’Aran que combinen processos d’elaboració tradicionals amb mètodes de conservació moderns.

Aquesta vintena edició ha rebut 32 propostes de tot Catalunya d’iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació. Els tres premis guanyadors dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els tres finalistes amb 2.000 euros.

Aquesta convocatòria del PITA 2021 té un caràcter especial en la història del premi, donat que celebra la seva vintena edició. El premi va ser creat l’any 2001 i al llarg d’aquests anys s’han presentat 455 candidatures repartides per tot Catalunya i  el DACC ha distingit i premiat 104 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores.

Amb aquesta convocatòria, el DACC pretén incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.

Font: DACC

Informació relacionada