INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/12/2021  Ruralcat

Es tanca l’Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021

L'objectiu de l’efemèride ha estat donar a conèixer les propietats saludables d'aquests aliments i fomentar el consum sostenible per part de la ciutadania.

Des del DACC s’han organitzat, al llarg de l’any, 29 jornades tècniques PATT dirigides al sector professional de les fruites i verdures

La FAO va declarar el 2021 l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV) amb el lema "Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta". Els principals objectius han estat conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures; promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures; i reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris. La FAO també vol incidir en altres aspectes, com el suport als sistemes alimentaris sostenibles en la producció, el reciclatge i la reducció del malbaratament a les llars, així com també en la integració dels petits agricultors i agricultores en les cadenes de producció i distribució.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, en coordinació amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha liderat un conjunt d’activitats i materials divulgatius relacionats amb el foment del consum de les fruites i verdures. Entre les propostes destaca la creació d’un espai web específic Salut amb Fruites i Verdures, monogràfics sobre La fruita  i Les hortalisses , la col·lecció d’infografies i vídeos per a xarxes socials  "És temps de..." . i càpsules divulgatives  sobre els beneficis del consum de fruites i verdures.

Des del DACC també s’han organitzat, al llarg de l’any, 29 jornades tècniques PATT  dirigides al sector professional de les fruites i verdures, amb prop de 1.500 inscrits, i quatre webinars temàtics sobre els productes de cada temporada, dirigits als professionals de la producció i distribució i la docència:  És temps de calçots i carxofes (25 de març), És temps de préssecs (16 de juny), És temps de tomàquets (15 d juliol), i És temps de fruites de tardor (18 de novembre). Aquestes quatre jornades van tenir més de 400 inscrits.

Com a conclusió de les actuacions realitzades durant l'any per promoure el consum de les fruites i les verdures , el proper 16 de desembre es celebrarà l’acte de tancament, on hi haurà conferències, diferents taules rodones, exposicions  i una degustació amb fruites i hortalisses estacionals i de proximitat.

D’altra banda, des del portal RuralCat també s’ha treballat en aquesta línia. Recentment s’ha actualitzat l’apartat Fruit.Net, que reuneix tota la informació relacionada amb el programa per a l’optimització de l’ús de fitosanitaris i minimització de residus en la producció de fruita. El programa, que compta amb la participació i col·laboració de diverses empreses del sector fructícola català, inclou els cultius de la PomaPeraPréssec i Cítrics, i s’organitza mitjançant un Comitè Directiu i un Comitè Tècnic per a cada cultiu.

Així mateix, i seguint la mateixa voluntat d’actualitzar i facilitar la recerca d’informació en els diferents espais virtuals dedicats al sector hortícola i fructícola, al mes de maig es va estrenar a RuralCat l’apartat d’Horta.Net. Aquest programa, en què hi participen representants del DACC, l’IRTA i el sector productor hortícola català, vol articular un sistema de treball en xarxa entre els diferents actors implicats en la producció hortícola a Catalunya i facilitar la incorporació de millores de base tecnològica al sector.

Per últim, properament està previst estrenar una nova oficina virtual dedicada al sector hortícola a on es podrà trobar tota la informació corresponent a les actuacions que es realitzen en el marc del Pla director de l’Horta de Catalunya i que permetrà complementar la informació actualment disponible sobre el sector a l’espai Horta.Net i l’oficina virtual de Sanitat vegetal.

Font: RuralCat