ESTADÍSTIQUES | 11/04/2022  Ruralcat

El sector agroalimentari representa el 19% del PIB català

Segons dades d’ACCIÓ i Prodeca, és el primer sector econòmic de Catalunya amb una facturació agregada superior als 43.000 milions d’euros i la generació de més de 177.000 llocs de treball.

L’ecosistema agroalimentari a Catalunya està format per les gairebé 5.000 empreses de la indústria de l’alimentació i begudes i per les més de 57.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de la pesca.

El sector agroalimentari representa el 19% del PIB i es consolida com el més important de l’economia catalana. En el seu conjunt, el sector agroalimentari genera una facturació agregada de 43.088 milions d’euros i ocupa a 177.031 treballadors.

Aquestes són algunes de les dades més destacades de l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i Prodeca -l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC)-, coincidint amb la celebració de la Fira Alimentària i que analitza les principals xifres del sector de l’any 2019 (últimes dades disponibles).

El sector agroalimentari a Catalunya està format per tres grans àmbits. Per un cantó, el conformen les més de 57.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca del sector primari, que generen 4.690 milions d’euros de facturació i donen feina a més de 55.000 persones. D’altra banda, el gruix del sector es troba en la indústria de l’alimentació i begudes, formada per 4.253 empreses que concentren més de 30.000 milions d’euros de vendes i ocupen més de 90.000 persones treballadores. Finalment, l’agroalimentari el completa la indústria auxiliar directament vinculada al sector, on hi ha 658 empreses que generen més de 8.300 milions d’euros i reuneixen més de 31.000 treballadors.

Pel que fa als principals segments del sector, els que tenen un major pes sobre la facturació a Catalunya són les càrnies (31% del total), seguides pel fine food (30%), els olis vegetals (8%), el vi, cava i begudes alcohòliques (7%) i les fruites i verdures (3%). Dins de la categoria fine food hi destaquen subsectors com el sucre, la xocolata, el cafè i productes de confiteria (9%), la fleca i pastisseria (7%), les begudes no alcohòliques (4%) i els productes làctics (3%).

L’estudi posa en valor la gran diversitat de productes agroalimentaris de Catalunya i el seu repartiment territorial. Per exemple, destaca el potencial en la producció de vins i caves, que compta amb 12 denominacions d’origen amb més de 7.000 viticultors inscrits (dades de 2020). També és rellevant a Catalunya la producció d’oli d’oliva, amb cinc denominacions d’origen concentrades principalment a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Un altre dels aspectes que ressalta l’estudi és el potencial exportador del sector. De fet, Catalunya és el primer territori exportador agroalimentari de l’Estat (22% del total), per davant d’Andalusia. L’any 2021, Catalunya va exportar productes agroalimentaris per valor de 12.878 milions d’euros l’any 2021 (16% del total de les exportacions catalanes) i compta amb una base de més de 2.700 empreses exportadores regulars en aquest àmbit.

Es pot consultar l’estudi complet a la web d’ACCIÓ.

Font: DACC