Es detecten lots de blat de moro procedent del Baix Empordà amb presència de la mala herba invasora Amaranthus palmeri
El Servei de Sanitat Vegetal del DACC realitza el seguiment de lots de blat de moro i soja destinats a la fabricació de pinsos per la detecció de la mala herba invasora Amaranthus palmeri.
El Servei de Sanitat Vegetal del DACC realitza el seguiment de lots de blat de moro i soja destinat a la fabricació de pinsos.
El Servei de Sanitat Vegetal del DACC, en el marc de l’estratègia de contenció de la mala herba invasora Amaranthus palmeri a Catalunya, realitza el seguiment de lots de blat de moro i soja destinats a la fabricació de pinsos, amb la col·laboració dels principals fabricants del nostre territori.
En una de les analítiques realitzades s’ha detectat la presència de llavors d’aquesta mala herba en un lot procedent de la comarca del Baix Empordà, on fins al moment no es coneixien parcel·les infestades per aquesta mala herba. Aquest fet fa necessari extremar les precaucions per detectar possibles parcel·les infestades i poder actuar amb celeritat per evitar la dispersió de la mala herba per la zona. Els tractaments amb un herbicida de preemergència en blat de moro són la mesura preventiva més eficaç per a controlar aquesta mala herba quan afecta aquest cultiu.
El setembre de 2020 ja es va descobrir una parcel·la de gira-sol infestada a la localitat de Banyoles. En aquell moment, el propietari de la parcel·la, el Servei de Sanitat Vegetal i tècnics de la Cooperativa de Banyoles van eliminar les plantes i van dur a terme una prospecció per la zona per tal de localitzar nous focus. Així doncs, és vital trobar amb celeritat les parcel·les infestades actualment a la comarca del Baix Empordà per poder evitar l’expansió d’aquesta mala herba invasora per la zona. Amb la finalitat d’evitar la seva dispersió per tot el territori, el DACC va aprovar l’Ordre ARP172/2019 de 10 de setembre on es declara l’existència de la mala herba i es qualifica d’utilitat pública la lluita contra aquesta.
Cal tenir en compte que hi ha diverses espècies del gènere Amaranthus, però l’Amaranthus palmeri presenta unes característiques que permeten distingir-la fàcilment:
1. Les fulles acostumen a tenir el pecíol més llarg que el limbe.
2. Presenta una inflorescència terminal molt llarga. Les flors femenines tenen unes bràctees espinoses,que provoquen que en tocar-les, punxi a les mans. Les flors masculines no punxen.
3. La seva tija no presenta pilositat.
En cas de dubte o de detectar la mala herba, contacteu amb el Servei de Sanitat Vegetal del DACC:
- Unitat de Malherbologia. Secció de Prevenció i Lluita Fitopatològica. 973 305 478
- Secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Girona: 972 45 43 10 ssv.g.daam@gencat.cat
- Servei de Sanitat Vegetal : ssv.daam@gencat.cat
Font: Servei de Sanitat Vegetal (DACC)