El sector vitivinícola català creix per primer cop en exportacions des de la pandèmia
Les exportacions del vi i cava de Catalunya es recuperen per primer cop des de la pandèmia amb un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte a l’any 2020.
El sector vitivinícola català ha augmentat les seves exportacions tant en valor com en volum en més d’un 6,5% respecte a les dades del mateix període de 2021.
El vi i el cava de Catalunya es recuperen de la pandèmia i creixen les exportacions del sector per primera vegada en els darrers dos anys, experimentant un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte a l’any 2020. Si s’atén a les últimes dades disponibles, de gener i febrer de 2022, el sector vitivinícola català ha augmentat les seves exportacions tant en valor com en volum en més d’un 6,5% respecte a les dades del mateix període de 2021.
Una de les causes de la recuperació és la decisió presa pels Estats Units de cancel·lar els aranzels imposats per la presidència de Donald Trump, augmentant així significativament la quota del mercat nord-americà. Amb un 4,81% respecte al volum total de les exportacions agroalimentàries, el vitivinícola es manté com el cinquè sector agroalimentari del país amb un valor de 619,99 milions d’euros.
El sector vitivinícola català té una estructura competitiva amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO de 42.822 hectàrees. El sector ocupa directament més de 25.900 persones i gaudeix d’un volum de negoci de 1.185 M€, un 5,25% del sector agroalimentari de Catalunya i un 19,90% respecte al sector del vi a Espanya.
Els vins i caves de Catalunya s’exporten a 145 mercats del món, sent la Unió Europea (46,3%) el principal destí del sector respecte a mercats tercers (53,70%). A escala global, els Estats Units és el primer importador de vins catalans amb una quota de mercat del 14,56% , el que representa un augment significatiu del 44,96% respecte al 2021. Alemanya es manté com a segon destí mundial i primer destí d’Europa, amb 74,83 M€ en exportacions de vi i un increment de 8,06% respecte a l’any anterior. El Regne Unit, el tercer destí mundial i fora de la Unió Europea, amb 71,5 M€ obté un increment del 25,94% malgrat les dificultats logístiques i duaneres que genera el Brexit. Bèlgica és el quart destí mundial i segon de la Unió Europa amb unes importacions per valor de 59,8 M€ i un increment del 15,92% respecte a l’últim any. Finalment, Japó és la cinquena destinació mundial amb 40,56 M€ i un increment del 7,13%.
Del 15 al 17 de maig se celebra la Prowein a Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava en què Prodeca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, sota la marca Catalunya, on el vi és cultura, organitza la participació agrupada d’un centenar de cellers catalans amb l’objectiu de contribuir a la promoció comercial del sector. La fira suposa un punt de trobada ideal perquè les empreses tinguin l’oportunitat d’establir relació comercial amb compradors de tot el món del sector minorista, majorista, importació i exportació, gran distribució i canal Horeca.
Font: DACC