PRODUCCIÓ AGROPECUÀRIA
Fonaments zootècnics I
$ARSEC_IMAGE-ACCESS_FILE.ARSEC_IMAGE_LANG-ALT.getData()
 
Informació general
Aquest és un curs obert però està especialment adreçat als alumnes que estan seguint un itinerari formatiu dins del procés d'incorporació a l'empresa agrària.

Els estudiants faran tot el curs a distància, via Internet, a través del portal RuralCat, on trobaran els continguts i activitats del curs. Comptaran amb un/a tutor/a que els acompanyarà i farà el seguiment durant tot el seu aprenentatge. Les comunicacions es faran preferentment per correu electrònic.
Objectius
  • Identificar les races de mamífers i les aus d'interès en ramaderia, descrivint de les seves característiques morfològiques externes i les seves aptituds productives.
  • Conèixer les parts dels diferents aparells i òrgans dels animals i el seu funcionament tenint en compte que formen un tot integrat.
  • Conèixer la composició i el valor nutritiu dels aliments, així com les necessitats nutritives dels animals segons la fase productiva.
  • Descriure la reproducció dels animals, considerant els seus fonaments biològics i les tècniques associades.
Continguts

Els continguts del curs venen determinats pels que tenen les corresponents unitats formatives del mòdul 2 de “Fonaments zootècnics” del cicle formatiu de grau mitjà de producció agropecuària.

  • Tema 1: Etnologia, anatomia i fisiologia
    • Etnologia
      • L’exterior dels animals i l’aptitud productiva
      • Classificació dels animals
      • Regions externes dels animals
      • Zoometria
      • Cronometria
      • Identificació animal
      • Races
    • Anatomia i fisiologia
      • L’aparell locomotor
      • Els aploms
      • L’aparell digestiu dels monogàstrics, remugants i aus
      • Fisiologia de l’aparell digestiu
      • Anatomia i fisiologia de l’aparell reproductor de la femella
      • Anatomia i fisiologia de l’aparell reproductor del mascle
      • L’aparell reproductor de les aus
      • L’aparell respiratori
      • L’aparell circulatori
      • L’aparell excretor
      • Característiques biològiques de les diferents espècies
  • Tema 2: Alimentació del bestiar
    • Composició química dels aliments
    • Classe d’aliments
    • Aliments concentrats
    • Aprofitament dels aliments per l’organisme animal
    • Necessitats nutritives dels animals
    • Ració
    • Legislació sobre alimentació animal i seguretat alimentària
  • Tema 3: Reproducció animal
    • Pubertat i maduresa sexual entre les diferents espècies
    • Munta natural
    • Inseminació artificial
    • Fecundació i implantació
    • Gestació
    • Part i puerperi. Part normal i distòcic
    • Atencions higienicosanitaris a les mares i les seves cries desprès del part
    • La lactació: el calostre, l’alletament natural i artificial
    • Ovulació, posta, incubació i eclosió
    • Disseny de la documentació tècnica per al control de la reproducció
Durada
42 h
Cost de la inscripció
Preu públic: 54,00 €*

*ORDRE ACC/54/2022, de 30 de març, per la qual s’aproven els preus públics de les escoles agràries
Avís. La renúncia a la matrícula no comporta la devolució de l’import satisfet.
Decret 277/1999, 28 de setembre, pel qual s’aprova el reglament sobre taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya.

Acreditació
Als estudiants que finalitzin el curs amb èxit, se'ls lliurarà per correu electrònic un certificat que acreditarà la seva formació.
Coordinació i informació

Per a inscriure’s als cursos a distància és necessari ser membre de RuralCat.

  • Per registrar-se com a membre s’ha d’emplenar el següent formulari.
  • Un cop enviat el formulari d’alta, es rebrà un correu electrònic per activar el nom d’usuari i la contrasenya d’accés.
  • Qualsevol problema o incidència relacionat amb el registre, s’ha de resoldre a través del correu: cursosrural@ruralcat.net

Amb el nom d’usuari i la contrasenya es pot accedir a l’àrea de membres de RuralCat des d’on es podrà fer la inscripció als cursos a distància (Formació-Cursos a distància).

Per a més informació, contactar amb l’Escola Agrària de Mas Bové: 977 343 289 / aecacon.daam@gencat.cat