Neixen noves varietats vegetals al sector agroalimentari gràcies a la genòmica
El projecte GEMIPLANT transfereix els coneixements sobre l’ús i la utilitat de la genòmica al sector agrícola català

El projecte demostratiu GEMIPLANT, una iniciativa pionera per a la transferència de coneixements sobre la genòmica al sector agrícola català, ha finalitzat la seva quarta i última fase, la publicació de dos vídeos il·lustrats i divulgatius (titulats: Coneix el que menges I: La genòmica per la millora de varietats vegetals i Coneix el que menges II: La genòmica per la identificació de les varietats vegetals) que resumeixen l’ús i la utilitat de la genòmica en les varietats vegetals d’interès agrícola. Així doncs, aquests materials audiovisuals serviran com a eina educativa i de difusió per a continuar la tasca de transferència tecnològica iniciada pel projecte, i s’han publicat als canals corresponents de l’IRTA i del CRAG per tal que tothom hi tingui accés.
En aquest sentit, el projecte va culminar el 6 de juny amb la jornada tècnica PATT al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). Aquesta jornada va marcar la finalització de les fases interactives del projecte, que van incloure 4 taules de diàleg a Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona i dues jornades formatives PATT a Lleida i Tarragona.
A més, durant l’activitat, els assistents van tenir l’oportunitat de participar en sessions teòriques i pràctiques, on es va destacar el desenvolupament de noves varietats vegetals adaptades als reptes agroalimentaris mitjançant la genòmica, així com la identificació i protecció de varietats vegetals. La jornada va incloure una demostració pràctica de tècniques genòmiques i una visita als laboratoris, hivernacles i serveis cientificotècnics del CRAG. La investigadora IRTA al CRAG Marta Pujol, responsable del projecte, va ressaltar la importància de l’aplicació de la genòmica en l’agricultura, subratllant com “aquesta tecnologia pot accelerar la selecció de noves varietats vegetals, reforçar els drets de l’obtentor i, en definitiva, oferir eines que permetin potenciar la innovació dins del sector per afrontar els reptes actuals i de futur”.
En aquesta línea, GEMIPLANT ha establert un pont entre la recerca científica d’excel·lència i la pràctica agrícola, obrint noves vies de col·laboració i coneixement que, amb el temps, es podran traduir en projectes de transferència científico-tècnica, per contribuir a un futur més sostenible i productiu per al sector primari català.
Font: IRTA