Sanitat i les CCAA acorden millorar l'alimentació a les escoles
L'alimentació dels més joves és un tema cada vegada més important socialment i sanitàriament. Així ho demostren iniciatives com les del document amb recomanacions sobre els aliments que es comercialitzen a les escoles, aprovat aquesta setmana pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes (CCAA), en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.
Aquesta reunió entre els consellers de Salut i la ministra de Sanitat ha servit per fixar els criteris que haurien de complir els aliments que s'ofereixen a les cafeteries, menjadors i màquines expenedores presents als centres educatius. Els productes que s'hi venguin no podran tenir més de 200 quilocalories, de les quals, com a màxim el 35% han de ser greixos i el 10% greixos saturats. Igualment, s'estableixen límits per a la sal i el sucre. Sota aquests criteris, s'haurien de retirar la pastisseria industrial, els refrescos i bona part dels sucs de fruita i llaminadures, tot i que la mesura no és d'obligat compliment.
En l'elaboració del document han participat tècnics del Ministeri de Sanitat i Política Social, del Ministeri d'Educació, de les conselleries de Sanitat i de les d'Educació, amb el suport de les societats científiques integrades a la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD), així com de las associacions de mares i pares CEAPA i COFAPA, de la Federación Española de Asociaciones Dedicadas a la Restauración Social (FEADRS), la Asociación Española de Alérgicos a Alimentos y Látex (AEPNAA) i la Federación de Asociaciones de Celíacos de España (FACE).
Freqüència de consum recomanada per grups d'aliments
El document de sanitat també assenyala que, per aconseguir un aportament energètic adient i proporcionar una alimentació variada i equilibrada, els menús servits als menjadors de les escoles s'haurien de confeccionar tenint en compte la freqüència de consum dels diferents grups d'aliments a la setmana:
- Primers plats: Arròs (1); pasta, excepte les pizzes (1); llegums (1-2); hortalisses i verdures, incloent-hi les patates (1-2).
- Segons plats: Carns (1-3); Peixos (1-3) i Ous (1-2).
- Guarnicions: Amanides variades (3-4); altres guarnicions, com les patates, hortalisses, llegums,etc. (1-2).
- Postres: Fruites fresques i de temporada 4-5.
- D'altres postres: preferentment iogurt, formatge fresc,mató, fruits secs, sucs naturals,etc. (1).
Sobrepès i màquines expenedores a Catalunya
Segons dades de l'Examen de Salut Catalunya 2006, la prevalença de sobrepès i obesitat en el grup 6 a 14 anys és de 13.3% i de 6.3% respectivament. Per tant, un de cada quatre infants té excés de pes. Aquestes xifres són inferiors a la majoria de CCAA de l'Estat segons dades del darrer estudi publicat a l'àmbit estatal (l'estudi Enkid).
La freqüència de consum de productes amb sucre (llaminadures, brioixeria industrial, etc.) és força elevada, ja que entre aquest grup de població de 3 a 14 anys, un 52% dels infants en consumeix d'un a tres cops per setmana, un 12% de 4 a 6 cops per setmana, i un 8% cada dia.
D'altra banda Catalunya compta des de 2007 amb un document de recomanacions sobre màquines expenedores a espais per infants i joves (MEAB). En aquestes recomanacions s'indiquen els riscos de les màquines dispensadores d'aliments i begudes i, al mateix temps, es proposen els aliments que cal prioritzar en l'oferta d'aquestes màquines en els espais per a infants i joves de Catalunya.
A Catalunya, només un 20% dels centres educatius i menys d'un 10% dels centres d'educació primària disposen de màquines expenedores.