Es crea una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge
Aquesta nova eina d’autenticació es basa en l’anàlisi química d’uns compostos orgànics presents a les plantes i actua com a empremta dactilar que permet reconèixer l’origen del producte.
L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris de més prestigi i és la base de la dieta mediterrània.
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona han desenvolupat una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge.
L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris de més prestigi i és la base de la dieta mediterrània. Com a producte de gran interès econòmic i empresarial, es produeixen adulteracions i fraus comercials sobre el seu origen i les seves varietats, però a falta d’eines analítiques, fins ara era molt complicat detectar-los.
Aquesta eina d’autenticació es basa en l’anàlisi d’uns compostos orgànics presents de forma natural en les plantes que actuen com a localitzadors geogràfics, ja que la seva composició varia segons el clima, el medi i les condicions on ha crescut. Un avantatge d’aquest compost és que es pot analitzar fàcilment mitjançant una tècnica molt utilitzada i a l’abast de la majoria de laboratoris: la cromatografia de gasos acoblada a una espectrometria de masses.
El que es vol aconseguir amb aquesta nova eina és que sigui aplicable en processos d’inspecció i auditoria, i així garantir que els productes que es llancen al mercat són autèntics, reduint el frau comercial en el sector de l’alimentació.
Font: IRTA