DARP i FCAC preparen la III Emprenedoria en viticultura i enologia
El curs es desenvoluparà al llarg dels anys 2016 i 2017, en l'Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, i comptarà amb experts en cada matèria. Hi haurà sessions d'aula, visites tècniques i grups de treball.
L’objectiu de l’ Emprenedoria en viticultura i enologia és formar i donar suport als emprenedors viticultors interessats a comercialitzar el seu producte, i alhora també debatre entre persones amb inquietuds similars.
El dia 22 de gener de 2016 tindrà lloc a l’Escola una sessió informativa on s’ exposarà el projecte d’aquesta emprenedoria i es coneixeran els viticultors que hi estan interessats per a posteriorment seleccionar els emprenedors que en formaran part d’acord amb la informació que es recollirà durant la sessió.
Què és una emprenedoria?
El DARP i la FCAC organitzen diferents cursos d’emprenedoria amb l’objectiu d’aportar els coneixements i les experiències necessàries perquè els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat.
La metodologia d’aquests cursos és activa, defuig les classes magistrals i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitzen visites i viatges tècnics a explotacions del sector on conèixer diferents realitats i maneres de fer avançar els projectes. La seva programació també inclou taules rodones, grups de treball i debats per intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor manera de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
Les emprenedories tenen un programa de 250 hores lectives que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (60 hores), la gestió tecnicoeconòmica (60 hores), la producció específica del sector (80 hores, incloent visites i viatges tècnics) i l’àmbit de l’empresa (50 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
Habitualment, el curs es fa un dia a la setmana, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h. La formació s’atura provisionalment en els moments de feina punta a l’explotació. S’aprofita l’estona del dinar, que és conjunt, per afavorir l’intercanvi d’informació entre emprenedors.
Un cop finalitzada cada emprenedoria, s’imparteixen els seminaris d’emprenedoria per poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per mantenir el contacte del grup i continuar formant-se per adaptar-se als canvis que s’originen al sector.
Les emprenedories realitzades fins a la data són:
- Porcicultura, que es va dur a terme dins el Pla pilot FCAC i va finalitzar l’any 2008.
- Fructicultura, que es va dur a terme a l’EA d’Alfarràs i va finalitzar l’any 2009.
- Vitivinicultura i cellerisme, que es va dur a terme a l’EA de l’Empordà i va finalitzar l’any 2009.
- Viticultura, que es va dur a terme a l’EA Mas Bové i va finalitzar l’any 2009.
- Porcicultura II, que es va dur a terme a l’EA de Tàrrega i va finalitzar l’any 2010.
- Olivicultura, que es va dur a terme a l’EA de les Borges Blanques i va finalitzar l’any 2010.
- Viverisme, que es va dur a terme a l’EAF de Santa Coloma de Farners i va finalitzar l’any 2010.
- Producció Agrària Ecològica, que es va dur a terme a l’EA de Manresa i va finalitzar l’any 2011.
- Fructicultura II, que es va dur a terme a l’EA de l’Empordà. Va finalitzar l’any 2012.
- Vaquí de llet, que es va dur a terme a l’edifici El Sucre de Vic. Va finalitzar l’any 2012.
- Fructicultura III, que es va dur a terme a l’EA d’Alfarràs. Va finalitzar l’any 2013.
- Vaquí de llet II, que es va dur a terme a l’EAF de Santa Coloma de Farners. Va finalitzar l’any 2013.
- Olivicultura II, que es va dur a terme a l’EA d’Amposta. Va finalitzar l’any 2014.
- Explotacions agràries extensives, que es va dur a terme a l’EA de Tàrrega. Va finalitzar l’any 2014.
- Explotacions agràries extensives en regadiu, que es va dur a terme a l’EA de Tàrrega. Va finalitzar l’any 2015.
- Olivicultura i vinya, que es va dur a terme a l’EA de Gandesa i va finalitzar aquest any 2015.
- Horticultura, que es va dur a terme a l’Oficina Comarcal del Maresme i va finalitzar aquest any 2015.
- Vaquí de llet III, que es duu a terme en aquest moment a l’EA de l’Empordà.
- Porcicultura III, que es duu a terme en aquest moment als ST del DARP a la Catalunya Central.