SENSE ALTERAR ELS MOTORS | 28/07/2010  Tecnalia/RuralCat

El premsat de colza i gira-sol pot ser utilitzat com a combustible

L'oli extret de la colza i el gira-sol pot ser utilitzat com a combustible per a vehicles agrícoles sense menyscapte en el seu rendiment, la qual cosa permet als agricultors tenir una major autosuficiència energètica. De l'extracció de l'oli s'obté, a més, un subproducte òptim per a l'alimentació de bestiar, ja que presenta un contingut de proteïna i perfil d'àcids grassos interessant. L'Institut Basc d'Investigació i Desenvolupament Agrari (Neiker-Tecnalia) està duent a terme una investigació sobre l'aprofitament d'aquest oli.

colza072810cont

 

Segons han pogut comprovar els investigadors bascos, l'oli extret directament del premsatge de llavors de colza i gira-sol pot ser addicionat al gasoil en una proporció de fins i tot el 30% del dipòsit de combustible, sense que els motors pateixin cap tipus d'alteració i sense que sigui necessària cap tipus de modificació. A més, del premsatge de les llavors s'obté un subproducte, que conté entre un 16 i un 20% de matèria grassa i entre un 25 i 27% de proteïna, segons les mostres analitzades als laboratoris del centre d'investigació. Aquests valors evidencien que aquests subproductes presenten un valor nutricional "molt interessant" per a l'alimentació animal.
 
La producció mitjana de colza és de 3.500 quilos per hectàrea, i amb el seu premsatge es poden obtenir uns 1.160 litres d'oli, que l'agricultor pot emprar per a l'autoconsum de combustible, amb el consegüent estalvi econòmic, o per a la seva comercialització a un preu que oscil·la entre 67 i 84 cèntims d'euro. L'opció d'extreure l'oli i vendre'l resulta més beneficiosa econòmicament que l'opció de vendre la collita en brut. A més, dels 3.500 quilos produïts per hectàrea se'n poden obtenir, després del premsatge, uns 2.300 quilos de subproducte de colza, que l'agricultor pot utilitzar per a la seva venda o per a l'alimentació del seu propi bestiar.
 

Aplicacions en alimentació animal

La composició nutricional i el valor nutritiu són els dos valors fonamentals per avaluar qualsevol aliment a l'hora d'incloure'l en la dieta dels animals de granja. Els subproductes obtinguts per procediments mecànics (que són aquells a l'abast dels agricultors) presenten un major contingut en matèria grassa que els obtinguts del premsatge per procediments industrials, en els que s'usen diferents elements químics. A més, proporcionen una millor informació de la traçabilitat de la proteïna destinada a alimentació animal. El producte obtingut en granja per simple pressió fredament de les llavors presenta entre un 11 i un 33% de matèria grassa per quilo; mentre que en el cas de l'industrial la proporció és d'entre un 2 i un 3%.
 
Aquests subproductes de colza i gira-sol són, a més, rics en àcid linoleic i linolènic, àcids grassos essencials i precursors de les famílies d'àcids grassos Omega 6 i Omega 3. Les ovelles alimentades amb aquest material presenten un perfil d'àcids grassos amb unes millors qualitats nutricionals.

 

Informació relacionada