La Renda Agrària del 2021 disminueix un 14% respecte a l’any anterior i se situa en els 1.865 milions d’euros
La disminució de la renda agrària nominal és degut, principalment, a la disminució del valor econòmic del sector porcí.
Els preus del sector porcí han disminuït un -5,77%, fet que ha suposat la disminució de la Renda Agrària 2021.
Es presenta el full l’avançament definitiu de l’estimació de la Renda Agrària Nominal a preus bàsics de Catalunya per a l’any 2021, elaborada pel Servei d’Estadística i Preus Agroalimentaris del Gabinet Tècnic del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquests resultats s’obtenen d’estimar les variacions de l’any 2021 respecte de l’any 2020 de la producció agrària, els preus percebuts i pagats pel pagès, les quantitats consumides i les subvencions.
La Renda Agrària catalana el 2021 es situa en 1.865,69 milions d’euros a preus corrents. Respecte a l’any 2020, ha disminuït un -14,79% (a preus corrents), i això és degut, principalment, a la disminució del valor econòmic dels productes ramaders. Tot i que la producció del sector porcí ha augmentat lleugerament respecte a l’any anterior (2,69%), hi ha un decrement dels preus (-5,77%), fet que ha afectat la Renda Agrària 2021 en tractar-se d’un dels sectors més representatius a Catalunya. Els preus de l’aviram han augmentat (+8,95%), i cal destacar la davallada del valor econòmic del sector boví (-45,30%). Respecte a l’any 2020, la Renda Agrària Real ha disminuït un -16,99% (deflactada).
Pel que fa a la producció agrícola, l’any 2021 ha augmentat respecte a l’any anterior principalment per l’augment del valor econòmic dels sectors dels cereals (+100,70 M€), les fruites seques (+76,62 M€), els cítrics (+41,57 M€) i les hortalisses, plantes i flors (+22,35 M€). L’increment de producció física més representatiu és el del vi i most (+22,38%), tot i que la variació de preus és negativa (-5,85%), i el de les fruites (+9,30%), a causa de la pujada de preus (+112,47%). En el cas dels cereals, els conreus que més han destacat pels increments de preus han estat l’ordi (+36,17%), el blat de moro (+34,90%), el sègol (+31,30%) i el blat (+26,13%). El sector de l’oli d’oliva és el que ha patit la disminució de la producció física més rellevant (-13,01%), tot i que l’increment de preus (+29,11%) ha fet que contribueixi de manera positiva a la Renda.
La variació dels consums intermedis respecte a l’any anterior han augmentat considerablement (+20,73%). La principal raó han estat els aliments pel bestiar (+487,95 M€), l’energia, els carburants i lubricants (+32,12 M€) i els fertilitzants i esmenes (+30,31 M€).
Si us interessa el món agrari i voleu estar informats de l’actualitat i les novetats, podeu fer la subscripció al butlletí a través de la web del DACC per rebre el butlletí informatiu de Novetats Estadístiques.
Font: DACC