L’Oficina del Regant és present un any més a la Fira de Sant Miquel de Lleida
Amb el títol “Gelades de primavera. Evolució, Tecnologia i Repercussions” es van presentar una sèrie de ponències de la mà d’experts en la matèria.
La fira va tenir lloc del 29 de setembre al 2 d’octubre a Lleida.
L’oficina del Regant va tornar a estar present un any més en les jornades tècniques de la Fira de Sant Miquel aportant informació amb el tema que ha estat clau aquesta campanya. Amb el títol “Gelades de primavera. Evolució, Tecnologia i Repercussions”, es van presentar una sèrie de ponències de la mà d’experts en la matèria.
La inauguració de l’esdeveniment el va presidir el Secretari d’Agenda Rural, el Sr. Oriol Anson, qui després de donar unes paraules de benvinguda va donar pas als ponents. En primer lloc, va intervenir el Sr. Miquel Pascual, professor de l’ETSEA-UdL, qui va fer una sèrie de reflexions i comentaris sobre el tipus de gelades i sistemes de protecció contra aquestes. Va destacar la importància de fer una correcta identificació del tipus de gelada i la capacitat que han de presentar els mitjans de defensa; conèixer les temperatures sensibles segons fenologia i espècies/varietats; la posada en marxa i aturada de la instal·lació de reg antigelada, i, a més, que estigui ben dissenyada i dimensionada; disposar de les previsions meteorològiques ajustades a la zona, així també, tenir en compte l’adaptació de les plantacions al relleu de les finques i zones.
Tot seguit, el Sr. F. Javier Joana, director territorial de la zona de Catalunya d’Agroseguro, va fer una valoració de les gelades i com, des de l’asseguradora, s’ha viscut al llarg del temps l’evolució d’aquestes, així com quant a contractació i sinistralitat. També va comentar els darrers canvis aplicats de rendiments i franquícies de les assegurances.
Posteriorment, tècnics de les empreses Regaber, NaandanJain i Innovaciones Tecnológicas, van explicar les novetats tecnològiques quan a sistemes antigelades, on, per part de les dues primeres, es va destacar la utilització d’un tipus de microaspersor amb una gran reducció del consum d’aigua. També es va parlar del sistema de pots de parafina com a punts d’emissió de calor per combatre la gelada, on s’aconsellava acompanyar-ho de ventiladors per obtenir una millora en el sistema de cobertura de gelada.
En la jornada, també es va parlar del canvi climàtic. El Sr. Marc Prohom, del Servei Meteorològic de Catalunya, va introduir com a través del clima observat, es determinen les tendències climàtiques i es fan les projeccions de canvi climàtic. Segons models de simulacions del clima de la Terra per a les futures dècades, sembla que se succeiran els episodis càlids a l’hivern, afavorint condicions de florida avançada. D’altra banda, l’existència d’episodis freds, tot i ser més puntuals, en un context d’escalfament els farà més perillosos.
L’apunt de les repercussions econòmiques de les gelades de primavera que van patir una gran superfície del territori el va donar el president de la Federació Catalana de Cooperatives, el Sr. Ramon Roca. Entre altres dades va donar l’estimació de les pèrdues de facturació a centrals de fruita, va quantificar els expedients ERTO’s que s’havien tramitat i va anomenar tots els sectors col·laterals sobre els quals també hi ha hagut impacte econòmic. També va valorar els ajuts destinats per part de l’administració, tant estatal com catalana.
Per acabar i completar la jornada, va tenir lloc una taula rodona entre tots els assistents on el públic va interactuar amb els diferents ponents.
Font: Oficina del Regant