I+D | 05/08/2010  IRTA/RuralCat

Analitzen l'impacte de la producció de biocombustibles en el preu dels aliments

Un grup d'investigadors del Centre d'Investigació en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) està emprant models economètrics per quantificar la relació entre els preus del cru, els biocombustibles i els aliments. En la segona fase del projecte s'estudiaran les preferències socials pels biocombustibles i es determinaran les seves implicacions socioeconòmiques.

logo_creda080510supral

Logotip del Centre d'Investigació en Economia i Desenvolupament Agroalimentari. Font: CREDA.

 

L'estudi realitzat pel CREDA, que duu per nom "Transmissió de preus entre els mercats energètics i d'aliments: l'efecte dels biocombustibles", revela que la variació dels preus del blat de moro, de l'etanol, del cru i de la gasolina al llarg de les dues últimes dècades han seguit patrons comuns: un increment dels preus de l'energia genera un augment dels preus del blat de moro.
 
Durant el primer any d'execució del projecte, el treball s'ha centrat al mercat de l'etanol en EUA, el primer productor a nivell mundial d'aquest tipus d'alcohol d'alt índex d'octà, elaborat amb blat de moro. Encara que l'etanol representi en l'actualitat el biocombustible líquid més produït a tot el món, pràcticament no existeixen estudis empírics que quantifiquin la relació entre els preus de l'etanol i del blat de moro.
 

Les segones generacions de biocombustibles

Encara que l'expansió de la indústria de l'etanol en EUA té impactes positius sobre les comunitats rurals, també poden causar un descontrol de la inflació en el preu dels aliments. Les segones generacions de biocombustibles com les algues, els rebuigs forestals i agrícoles o un altre tipus de residus (que suposen menor competència amb la producció d'aliments) representen una alternativa, econòmicament atractiva, als combustibles fòssils.
Segons els investigadors, un increment del preu de l'etanol podria provocar un encariment del preu de la gasolina. D'aquesta manera, les refineries de petroli traslladen la inflació originada en un mercat energètic relativament petit (el de l'etanol) al mercat de la gasolina.
 
En la situació oposada, la pujada del preu de la gasolina provoca reduccions en el preu de mercat de l'etanol. Els experts destaquen el potencial econòmic d'aquest carburant, ja que una producció major o menor podria contribuir a controlar la inflació al mercat dels combustibles líquids.
 

Les preferències socials pels biocombustibles a estudi

La segona fase de l'estudi preveu analitzar la situació de la producció d'etanol al mercat brasiler, i seguir una metodologia que permeti analitzar tant les relacions dels preus com la seva volatilitat. A fi d'obtenir una visió més àmplia de les implicacions socials dels biocombustibles, actualment s'està dissenyant un experiment d'elecció per analitzar, en una fase posterior, les preferències socials pels biocombustibles.
 
Malgrat que els biocombustibles es generen a partir de diferents materials d'origen orgànic, en l'actualitat, la seva producció principal es realitza a partir de matèries primes agràries alimentàries com el blat de moro, la soja i la canya de sucre, el que ha incentivat la demanda d'aquestes matèries primeres per a la producció d'energia, i una competència directa amb la producció agrària per a l'alimentació humana i animal.
 
El CREDA és una Fundació privada creada per la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, l'any 2005, amb la finalitat d'unir esforços i d'enfortir les capacitats d'R+D i estudis en l'àmbit de la economia agroalimentària a Catalunya.