PREMIS | 05/12/2022  Ruralcat

La pastissera Gisela Bellart i el pastisser Àlex Lera guanyen el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de 2021 i 2022

Un total de 50 persones han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El premi té una dotació de 3.000 euros i l’accèssit amb 1.000 euros.

La pastissera de Barcelona Gisela Bellart i el pastisser Àlex Lera de Sant Antoni de Vilamajor han estat guardonats amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2021 i 2022 respectivament, que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Els premiats al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador van recollir el seu guardó en un acte presidit per la consellera, Teresa Jordà, a l’Auditori de l’ONCE, de Barcelona. A més, un total de 50 persones van rebre el diploma d'Artesania Alimentària, un reconeixement a la trajectòria professional, domini tècnic i mèrits en la pràctica d’un ofici relacionat amb l’artesania alimentària. El diploma té per objectiu el foment dels valors econòmics, culturals i socials d’activitat a Catalunya i contribuir a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador es concedeix a joves artesans menors de 40 anys, que aportin innovació en l’artesania alimentària ja sigui amb la creació de noves especialitats, ús innovador dels ingredients i/o formats, i que a més millorin la qualitat dels productes i el prestigi del sector. El premi té una dotació de 3.000 euros i l’accèssit amb 1.000 euros.

En l’edició d’enguany, s’ha premiat a Àlex Lera, guanyadora de premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent al 2022. Ell representa la segona generació de pastissers que treballa des dels 14 anys a la pastisseria familiar. Treballa en tres línies de productes: la brioixeria, la pastisseria i la xocolata on utilitza matèries primeres com fruits secs, fruita, nata, oli o nous de Catalunya i on combina la tradició i la pastisseria tradicional. Ha creat una marca pròpia de xocolata formada per una sèrie de 23 tipus de rajoles i, a nivell de processos, ha introduït el Moisturlok que és un humidificant natural a partir de carbohidrats de sucs de fruita i midó d'arròs que permet allargar la vida útil dels productes.

També es va lliurar el premi a Gisela Bellart, guanyadora de premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent al 2021. Una pastissera de Barcelona innovadora i emprenedora que ja ha creat una gamma totalment nova de semifreds, panellets, troncs de Nadal i altres pastissos. La guanyadora està implicada en la millora de la salut, treballant productes amb menys sucre, i amb la sostenibilitat del planeta. Destaca, finalment, la seva col·laboració amb les entitats locals, ONG’s i diferents projectes socials.

A més, el flequer de Taradell, David Rovira, va rebre un accèssit durant aquesta edició. És un flequer especialitzat en productes ecològics que utilitza varietats antigues de blat i pseudocereals sense gluten. Tot el pa és 100% de la farina corresponent com espelta, kamut, fajol i treballa el pa amb massa mare natural i aigua de mar.

En el decurs de l’acte, també es van lliurar 50 diplomes de Mestre Artesà Alimentari (25 diplomats de l’edició del 2021 i 25 de l’edició d’enguany). Per oficis els diplomes corresponen a 21 forners, 14 pastissers, 11 carnissers-cansaladers-xarcuters, 4 xurrers i 3 formatgers. Els diplomes, que no tenen dotació econòmica, es concedeixen a artesans alimentaris que tinguin una experiència mínima de 15 anys i mèrits rellevants de creativitat, coneixements i divulgació.

 

Font: DACC