ESCOLES AGRÀRIES | 24/04/2023  Ruralcat

Les Escoles Agràries han organitzat el XXVIII Congrés Europea Espanya sobre formació professional agrària i bioeconomia a Catalunya

L’esdeveniment va tenir lloc els dies 19, 20 i 21 d’abril a l’Escola Agrària del Solsonès, i a reunir a més de 80 persones.

Al llarg d’aquests dies, s’han desenvolupat un seguit d’activitats, conferències, visites tècniques i tallers, centrats en la formació professional agrària i la bioeconomia.

Del 19 al 21 d’abril, s’ha celebrat el XXVIII Congrés Europea Espanya a l’Escola Agrària del Solsonès, organitzat pel Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) i la xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya, amb la col·laboració de CaixaBank Dualitza.

Al llarg d’aquests dies, s’han desenvolupat un seguit d’activitats, conferències, visites tècniques i tallers, centrats en la formació professional agrària i la bioeconomia, i s’ha comptat amb experts de diversos organismes, com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Diputació de Lleida, el DACC, els Bombers de Catalunya o CaixaBank. L’esdeveniment ha reunit a més de 80 membres de les escoles agràries d’altres regions d’Espanya, des d’Aragó i Cantàbria, fins a Extremadura i Canàries.

Durant els tres dies que ha durat el congrés s’han debatut i exposat diversos temes, com per exemple: l’estratègia de bioeconomia de Catalunya, el seu potencial en el sector agroalimentari i forestal i experiències pràctiques a Lleida; accions que duen a terme les Escoles Agràries de Catalunya en matèria de sostenibilitat; les xarxes de qualitat i ISO 14.001 en centres educatius; noves aproximacions metodològiques per a promoure paisatges resilients; certificacions forestals i col·laboracions amb xarxes de la UE; necessitats de formació professional del sector de la indústria alimentària a Espanya (perspectiva 2030).

També, s’ha comptat amb l’experiència de socis d’Europea Espanya, i s’han fet visites tècniques a projectes empresarials del sector agroalimentari, com ara al Pla d’Abella, una empresa agropecuària d’oví i cabrum amb obradors propis, botiga i restaurant; la Granja Godall, una empresa agropecuària de porcí i transformació agroalimentària; al CTFC, entre d’altres. A més a més, s’han organitzat diverses activitats lúdiques i turístiques per conèixer la comarca del Solsonès.

El Congrés, que té lloc cada any en una regió diferent, és una iniciativa de l'associació Europea Espanya. Aquesta s’estructura mitjançant una presidència rotacional, i per aquesta raó, aquest any s’ha organitzat l’esdeveniment des de Catalunya. CaixaBank Dualiza ha col·laborat en el finançament del congrés d’aquest 2023.

L’associació Europea Espanya es va constituir formalment en 1994 i forma part de l’entitat Europea Internacional, que agrupa organitzacions de 24 països d'Europa, que treballen per a la promoció de la formació agrària, alimentària i mediambiental. Actualment, més de nou-cents centres de formació professional estan vinculats a aquesta xarxa, entre els quals, es troben les Escoles Agràries de Catalunya.

 

Font: DACC