AJUTS | 07/09/2023  Ruralcat

Es convoquen 35 milions d'euros en ajuts per executar projectes de mitigació i adaptació al canvi climàtic

Els ajuts es nodreixen amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Són uns ajuts de 35 milions d’euros per al període 2023-2024-2025 procedents del Fons Climàtic.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la convocatòria de les subvencions per a ens locals de Catalunya per executar projectes d’actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic. Són uns ajuts de 35 milions d’euros per al període 2023-2024-2025 procedents del Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

 

Les actuacions subvencionables en aquesta convocatòria per al present bienni inclouen l’execució de projectes destinats a:

 

- Rebaixar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) com a conseqüència de la mobilitat. S’hi inclouran els destinats a la pacificació del trànsit, l’afavoriment de la intermodalitat, la connexió amb el transport públic, el condicionament d’espais segurs, l’impuls dels modes no motoritzats, els carrils bici, la mobilitat elèctrica, el transport urbà de mercaderies o els carrers amb plataforma única, entre d’altres.

- Produir energia geotèrmica per reduir les emissions difuses de GEH.

- Millorar l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament d’aigua i/o l’aprofitament de recursos hídrics no convencionals per a usos no potables en equipaments municipals.

- Disminuir la vulnerabilitat en la salut de les persones, a través de la intervenció en espais públics, amb l’objectiu d’esmorteir els efectes de les illes de calor urbanes en l’àmbit de l’habitatge, la salut i l’urbanisme, amb solucions com l’ombrejat natural o artificial de carrers i places, la plantació d’arbres, la reducció de la impermeabilitat del sòl, la creació de microclimes amb làmines d’aigua, l’aplicació de solucions bioclimàtiques, jardins verticals, sostres verds, la restauració o rehabilitació de zones humides i la presència de vegetació adequada en parcs i jardins. També s’hi inclouran les intervencions per adaptar els edificis públics per prevenir l’excés de calor i millorar l’eficiència energètica, en què es prioritzaran els equipaments utilitzats pels grups més vulnerables a la calor: centres educatius, residències i centres de dia per a persones grans, centres de salut, etc.

- Protegir la població contra l’increment en el risc de fenòmens meteorològics extrems, tot aplicant-hi solucions basades en la natura orientades a la prevenció de riscos en espais urbans i periurbans, com el risc d’incendis en l’espai urbà-forestal, inundacions, esllavissades o regressió del litoral; adequar equipaments perquè puguin actuar com a refugis climàtics per a ús públic en períodes d’onades de calor, i adquirir i instal·lar sistemes d’alerta primerenca d’inundació.

 

Aquests ajuts venen a completar la línia de subvencions de 40 milions d’euros entre els anys 2023 i 2025 perquè els ens locals facin front al canvi climàtic, oberta el passat mes de març, quan ja es van convocar 5 milions d’euros perquè els ens locals redactessin plans municipals i projectes. La convocatòria va tenir una gran acollida i 432 ens locals de totes les comarques del país van presentar fins a 585 sol·licituds per un import de subvenció global de més d’11 milions d’euros. Un cop valorades, està previst sol·licitar a la Comissió del Fons Climàtic una ampliació del pressupost que permeti finançar el gran nombre de projectes presentats.

Tots els ens locals poden ser beneficiaris dels ajuts. A més, la meitat de l’import de la convocatòria es reserva per als que tenen un nombre d’habitants censats igual o inferior a 1.000 habitants, i per aquells municipis de menys de 50.000 que presentin propostes amb un abast exclusivament limitat a nuclis de població diferenciats fora de l'entitat capital de municipi, amb un màxim de 1.000 habitants per nucli.

La nova convocatòria d’ajuts s’alinea amb la voluntat accelerar les accions perquè el país assoleixi el compromís assumit als Acords de París de reduir les emissions de GEH per limitar l’escalfament global a 2 graus centígrads (i, si és possible, a 1,5 graus) a finals de segle, i perquè es pugui adaptar ràpidament als impactes del canvi climàtic que, tot i les accions de mitigació, a hores d’ara són inevitables.

La intenció del Govern és destinar 80 milions d’euros fins al 2026 a col·laborar amb ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals, entitats municipals descentralitzades i agrupacions de municipis per dur a terme accions de mitigació i adaptació.

 

Font: DACC

Informació relacionada