RURALCAT | 19/12/2023  Ruralcat

20 anys de RuralCat: Tanquem l’any de la celebració, i engeguem una nova etapa per fer front als reptes de futur del portal

Efemèrides: Aquest 2023, RuralCat celebra el seu 20è aniversari. En aquests 20 anys, s’han posat en marxa diverses iniciatives que han permès consolidar el portal com la comunitat de referència del sector agroalimentari, forestal i del món rural i marítim.

Tanquem l’any de la celebració, i engeguem una nova etapa per fer front als reptes de futur del portal.

Aquest any 2023 ha estat un any rellevant per RuralCat, l’any de celebració del seu 20è aniversari sent una eina bàsica de l’estratègia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pel que fa a la prestació de serveis tecnològics, la formació, la transferència de tecnologia i l’assessorament als agricultors, ramaders, a la indústria agroalimentària, i a les seves associacions i organitzacions. Tanquem aquest any de celebració fent un repàs a l’evolució de RuralCat i els seus reptes de futur.

Des de l’any 2003, el portal ha treballat i evolucionat per perseguir l’objectiu de divulgar i transferir continguts d’interès i oferir eines i serveis al sector, unes metes que ha assolit amb èxit, i així ho demostren els bons resultats recollits a la infografia que s’ha elaborat dels 20 anys de RuralCat. Els usuaris i les visites incrementen any rere any, fent que el portal estigui a primera línia i ben valorat pels professionals. Avui dia, RuralCat reuneix més de 68.390 usuaris registrats i més de 317.670 visites al web, xifres molt positives, que demostren que el portal està consolidat com la comunitat virtual agroalimentària i del món rural.

Al llarg d’aquests 20 anys, s’han desenvolupat 15 oficines virtuals: Xarxa-i.cat, l’Oficina de l’Oli,  les Taules Sectorials Agràries, l’Oficina de Fertilització, el Campus Empresarial, Assessorament, El Planter, joves al camp, l’oficina de Suport a la Indústria Agroalimentària, la de Bioeconomia, la de Sanitat Vegetal, l’oficina d’Agricultura de precisió, l’Oficina de l’Horta, l’Oficina del Regant, l’Oficina del Mar i Extensius.Cat. Aquestes oficines virtuals són gestionades i dinamitzades per professionals de cada àmbit segons la temàtica o el sector, i ofereixen contingut tècnic, específic i contrastat.  Un altre punt a destacar de RuralCat és el de les eines i serveis destinats a donar suport en la presa de decisions al sector, com l'eina de reg, el servei d'avisos fitosanitaris i les dades agrometeorològiques.

El portal sempre s’ha mantingut actualitzat i al dia de les noves tecnologies, i s’ha adaptat als diferents canals de comunicació que han sorgit al llarg del temps. Actualment, el portal compta amb un perfil a X - anteriorment anomenat Twitter -, Facebook, Youtube i Instagram, on reuneix un grapat de seguidors i subscriptors. La seva presència i evolució a les xarxes socials ha permès al portal apropar-se més a la societat i tenir un contacte directe amb tota la comunitat.

La celebració dels 20 anys de RuralCat ha servit per fer una revisió del que hi ha al portal i fer un estudi de què es pot ampliar o oferir a més a més, sobretot pel que respecta a eines que ajuden a la presa de decisions i dels serveis oferts als professionals agroalimentaris, ramaders, pesquers, forestals o del món rural en general. S'ha plantejat el projecte RuralCat 2030, i a través d'un treball de reflexió i oportunitats de futur del portal amb un grup d'experts, amb el suport d'Eurecat, i l'enquesta als usuaris, s'ha decidit continuar treballant i reforçant l'assessorament, la formació i les eines i serveis. També es plategen com a altres reptes i oportunitats de futur pel portal, una gestió de continguts i processos més eficient, oferir experiències personalitzades als usuaris, la simplificació de processos (pagament dels cursos, les inscripcions, etc.), i la seguretat del sistema.

Per a la celebració del 20è aniversari de la plataforma, el passat 26 d’octubre es va dur a terme la jornada dels 20 anys de RuralCat, on la innovació i les noves tecnologies en van ser els eixos principals. En aquesta jornada hi van participar persones col·laboradores, coordinadores i implicades d’alguna manera en el portal, i és gràcies a elles, el seu esforç i la seva dedicació, que RuralCat ha pogut celebrar els 20 anys d’aquesta exitosa trajectòria.

RuralCat és un web de continguts i serveis orientat al sector professional agroalimentari, forestal i del món rural i marítim que es nodreix de manera transversal de tots els àmbits que generen coneixement. La finalitat de RuralCat és contribuir en la transferència de coneixement i la innovació, potenciar la formació en línia, crear continguts tècnics, publicar informació rellevant per a l’activitat econòmica i generar eines de suport per a la presa de decisions.

 

Font: RuralCat

Informació relacionada