La nova Llei d'Ordenació vitivinícola estarà a punt a finals de 2017
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació també està treballant en un Decret que regularà el control del potencial vitícola a Catalunya. L'objectiu és l'adaptació de la normativa catalana a la normativa europea i donar cobertura amb rang de llei d'àmbits regulats per normes reglamentàries o estatals, a més d'impulsar la simplificació administrativa.
En el marc de la darrera reunió de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi, responsables del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) han anunciat que previsiblement a finals de 2017 s’aprovarà la nova Llei d’ordenació vitivinícola, que havia quedat aturada la passada legislatura, i que està prevista en el Pla de Govern.
L’objectiu d’aquesta nova Llei és l’adaptació de la normativa catalana a la normativa europea, així com donar cobertura amb una norma amb rang de llei d’àmbits regulats per normes reglamentàries o estatals, a més d’impulsar la simplificació administrativa i l’ús dels mitjans electrònics en la relació Administració- operadors i ciutadans. Així mateix, el que es pretén és una llei que es correspongui millor a l’evolució de la viticultura catalana dels últims anys, un text més adaptat a la realitat actual d’aquest sector.
D’altra banda, el DARP també està desenvolupant un nou Decret que regularà el control del potencial vitivinícola a Catalunya. Aquest decret té com a finalitat donar un marc jurídic a totes les novetats introduïdes per la Unió Europea en aquest àmbit, adaptant-se així a la nova Organització Comú de Mercats Agrícoles (OCM).
Nou règim d’autoritzacions de plantació de vinya
Respecte a l’aplicació del nou règim d’autoritzacions de plantació de vinya, que va entrar en vigor el passat 1 de gener de 2016, els resultats d’una primera valoració destaquen una evolució continuista pel que fa al volum d’arrencades i de plantacions de vinya.
D’una banda, ja s’han atès arreu de Catalunya prop de dos milers de sol·licituds de conversió dels antics drets de plantació en autoritzacions. Aquestes conversions permeten que no es perdi el potencial vitícola vigent de campanyes anteriors, respectant els períodes de caducitat dels drets d’origen.
D’altra banda, està finalitzant el procés de concessió d’autoritzacions de noves plantacions de vinya, anomenat mecanisme de salvaguarda, amb un resultat final de 13.481 hectàrees sol·licitades a tot l'Estat Espanyol i 4.173 hectàrees concedides (segons resolució publicada el passat dia 30 de gener de 2016). Els viticultors de Catalunya han sol·licitat un total de 413 hectàrees, de les quals 329 són admissibles i, després de fer un repartiment a prorrata atès que la superfície demanada ha superat amb escreix l’oferta pel Ministeri, se’n podran concedir 178,2. El procés es va iniciar amb la presentació de sol·licituds, del passat 1 de febrer al 15 de març, i finalitzarà amb la notificació de les concessions als viticultors, les quals s’hauran enviat abans de l’1 d’agost tal com preveu la normativa. Aquest procés, que permet un augment anual del potencial, es repetirà cada campanya en les mateixes dates.