PROJECTES EUROPEUS | 07/03/2024  Ruralcat

El consorci I-ReWater inicia tres anys de recerca sobre l’ús d’aigua regenerada en regadiu per promoure una gestió hídrica adaptada al canvi climàtic

La reunió de llançament va reunir al Campus Terra de la USC (Lugo) mig centenar de representants del consorci i de les entitats col·laboradores en aquesta investigació finançada pel programa Interreg Sudoe, on va assisti l’Oficina del Regant del portal RuralCat de forma telemàtica.

L'objectiu principal d'I-ReWater és millorar la gestió dels recursos hídrics a l'agricultura, integrant l'ús d'aigua urbana regenerada en cultius agrícoles.

El projecte “I-ReWater. Gestió sostenible dels recursos hídrics en l'agricultura de regadiu a l'espai Sudoe ha arrencat el 20 de febrer de forma oficial amb la reunió de llançament en què han participat representants del consorci multidisciplinari format per 16 socis, així com de les diferents 39 entitats col·laboradores. Durant dos dies, mig centenar de tècnics han perfilat i repassat en persona el pla de treball per assolir les fites marcades fins al 2026 i que tindran com a resultat final la presentació de l'Estratègia Transnacional d'ús d'aigües regenerades. L’Oficina del Regant, com a soci del projecte, en aquesta ocasió no va poder assistir de forma presencial i va seguir tot el programa d‘actes telemàticament.

El vicerector d'Organització Acadèmica i Campus de Lugo de la USC, Francisco Fraga, va donar la benvinguda al consorci I-ReWater en el marc d'un acte institucional en què també van participar com a ponents el catedràtic de la USC i coordinador del grup PROePLA, Manuel Marey; el subdirector de Pràctiques i Mobilitat de l'EPS d'Enginyeria, Emilio Carral Vilariño; l'alcaldessa de l'Ajuntament de Lugo, Paula Alvarellos; el president de la Confederació Hidrogràfica Miño-Sil, José Antonio Quiroga, i el secretari de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial de l'Euroregió Galícia-Nord de Portugal, Xosé Lago.

 

Imatge de l'última reunió celebrada a Lugo.

 

Valor afegit per a l'aigua de reg

L'objectiu principal d'I-ReWater és millorar la gestió dels recursos hídrics a l'agricultura, integrant l'ús d'aigua urbana regenerada en cultius agrícoles, contemplant aspectes ambientals que n'assegurin el bon ús a causa de l’emergència climàtica actual. Va ser aprovat durant la passada convocatòria Interreg Sudoe 2021-2027 i compta amb un pressupost de més de 2,2M€ finançats en un 75% pel Fons FEDER.

Tenint en compte que l'agricultura utilitza més del 50% de l'aigua dolça, els resultats d'aquesta investigació permetrien reduir les extraccions d'hàbitats naturals (superficials i subterranis) i solucionar els problemes de manca d’aigua de manera sostenible sense minvar la qualitat dels cultius. Fins i tot es reduiria la necessitat d'insums, ja que l'aigua regenerada procedent d'EDAR està enriquida amb nitrogen i fòsfor, a més d'altres components amb propietats fertilitzants, d'interès per als cultius.

Segons estimacions inicials, Javier J. Cancela, coordinador d'I-ReWater, assenyalava que l'ús d'aigua regenerada en cultius regadiu podria estalviar un 10% dels recursos hídrics consumits actualment. A més, també augmentaria el percentatge d'aprofitament d'aigües residuals tractades, que actualment a Europa se situa al 2,4%, alhora que es reduiria la degradació ambiental i permetria avançar cap a un continent climàticament neutre.

 

Digitalització de fertirrigació i agricultura 4.0

Les TIC tindran un paper rellevant en aquesta investigació. A les 15 accions pilot que es desenvoluparan en cultius llenyosos (oliverar, vinya, llúpol i ametller) i hortícoles (tomàquet i enciam), tots els sistemes de reg incorporaran sensors de baix cost a nivell de sòl i planta que permetran interpretar en temps real paràmetres de condicions climàtiques, temperatura, quantitat d'aigua o nutrients. En alguns casos, fins i tot es faran vols de dron amb càmeres tèrmiques o multiespectrals per a l'adquisició d'imatges que millorin la informació obtinguda.

Un cop validat, aquest sistema d'ajuda a la decisió, es podria replicar fàcilment a nivell d'usuari, permetent a l'agricultor conèixer quan i quant ha de regar i alhora avançar cap a una agricultura més eficient i sostenible de la mà de l'economia circular. A més, a tots els pilots s'organitzaran jornades de sensibilització i portes obertes, entre altres accions de divulgació, per fomentar el coneixement de les investigacions d'I-ReWater i els avantatges de fer servir aigua regenerada en agricultura.

En concret les accions pilot a Espanya es duran a terme a Carrión de los Gespes (Sevilla) (x2), Baix Llobregat (Barcelona), Les Garrigues (Lleida), La Grajera (Logronyo), Abegondo (La Corunya), i Ribera del Òrbigo (Lleó). L'aigua regenerada per al reg procedirà de tractaments terciaris a EDARs, cellers i instal·lacions dels socis, i serà emmagatzemada en dipòsits o basses a prop dels pilots.

 

Futura Estratègia Transnacional d’ús d’aigües regenerades

En paral·lel, a la implementació de les accions pilot, s'analitzarà l'estat actual dels recursos hídrics a l'espai Sudoe, amb especial atenció a l'ús d'aigües regenerades a l'agricultura de regadiu, així com als efectes en la producció i qualitat dels cultius, per tal d'afavorir la resiliència i la seguretat de les aigües. Ja al tram final d'aquesta investigació, els resultats obtinguts seran la base per elaborar una Estratègia Transnacional d'ús de les aigües regenerades a l'espai Sudoe.

 

Què és el consorci d'I-ReWater?

Està integrat per 16 entitats capdavanteres al seu sector de l'espai Sudoe, tal com s'anomena la regió formada pel territori de la península Ibèrica, Principat d'Andorra i Sud de França. L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria del Campus Terra de la Universitat de Santiago de Compostela (USC), lidera aquest projecte, en què també participen la Fundación Juana de Vega, HOPEN – Terre de Houblon, Institut de Ciències de la Vid i el Vino (ICVV), Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, IP (INIAV, IP), Universidade de Tras-vos-Montes e Alt Douro, Institut Politècnic de Bragança, IRTA (Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries), Universidad de Còrdova (UCO), Águas do Norte, SA, INRAE, Agencia de Medio Ambiente y Agua de Andalucia (AMAYA), Gestagua, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Oficina del Regant del Departament d'Acció Climàtica i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (OdR) i Govern d’Andorra. El coordinador és el professor a l'EPS d'Enginyeria i investigador del grup Projectes i Planificació (PROePLA) de la USC, Javier J. Cancela Barrio.

 

Imatge grupal de tots els assistents de la reunió celebrada a Lugo.

 

Font: Oficina del Regant

 

Informació relacionada