DESENVOLUPAMENT RURAL | 12/03/2024  Ruralcat

S’obren les inscripcions a explotacions agroalimentàries, elaboradors, allotjaments de turisme rural i activitats per participar en la 9ª edició de Benvinguts a Pagès La Festa

Fins al 10 d’abril es poden inscriure explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, elaboradors alimentaris, allotjaments rurals i activitats complementàries que vulguin formar part de la 9ª edició.

Enguany, Benvinguts a Pagès La Festa torna amb força a tot Catalunya el cap de setmana de l’1 i 2 de juny, per posar en valor la tasca essencial de la pagesia i impulsar el turisme rural sostenible.

Tret de sortida a les inscripcions per la gran festa de la pagesia catalana, Benvinguts a Pagès La Festa, que se celebrarà el cap de setmana de l’1 i 2 de juny de forma simultània arreu de Catalunya. Durant aquest cap de setmana el món rural obre les portes de casa seva per mostrar a la societat l’origen i el valor dels productes agroalimentaris de proximitat. Fins al 10 d’abril, les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, els elaboradors alimentaris, els allotjaments de turisme rural i empreses d’activitats complementàries poden inscriure’s per formar part de la 9ª edició a través de la pàgina web de la iniciativa.

 

Benvinguts a Pagès és una proposta agroturística lúdico-pedagògica que permet, mitjançant visites i activitats, sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància d’apostar pel consum de proximitat i responsable, creant vincles directes entre pagesos i pageses i el gran públic. És a dir, visibilitzar la pedra angular del sector primari, mostrant la feina que fan al territori els agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors per produir aliments de qualitat, sans i locals. Es tracta, doncs, d’un projecte que contribueix al desenvolupament econòmic i social rural, i ajuda a vitalitzar el territori, reforçant sinergies amb la resta d’agents de la comarca que contribueixen a promocionar el producte i els productors.

 

Una de les novetats d’enguany és que la fita torna a organitzar-se a la primavera, amb la voluntat de fer coincidir el cap de setmana amb plena temporada i campanya del sector fructícola i hortícola. L’objectiu és que els visitants puguin experimentar i copsar en primera persona i de forma més real, l’esforç, dedicació i dia a dia dels pagesos i pageses del nostre país.
Per poder participar a Benvinguts a Pagès La Festa, les empreses han de complir un seguit de requisits, com ara tenir el segell de venda de proximitat, ser de caràcter artesanal, comptar amb disponibilitat i recursos per fer front a les visites que es rebran aquell cap de setmana...

 

A més a més, la categoria d’elaboradors alimentaris passa a estendre’s a tot Catalunya, gràcies a la bona valoració aconseguida de la prova pilot de l’any passat on aquests actors només van ser presents a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Conca de Barberà. Es tracta d’empreses que no disposen d’una explotació agrària pròpia, però que contribueixen a enaltir el conjunt d’empreses agroalimentàries catalanes, comprant la matèria primera per elaborar els seus productes a explotacions locals.

 

Des de l’organització, aquest any també es fomentarà, encara més, eines, recursos i vies sostenibles per contribuir a mitigar l’emergència climàtica amb accions dirigides als futurs visitants, com ara amb informació a la web de punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics arreu del territori o amb el foment de la utilització del car sharing, entre d’altres.

 

Tanmateix, la web de la iniciativa també presenta algunes novetats. Es donarà visibilitat als punts de venda dels diferents participants perquè el públic pugui seguir comprant els seus productes, després de la festa, sigui a punts de venda físics o digitals. En paral·lel, s’ha millorat la usabilitat de la pàgina, per tal que els diferents actors puguin gestionar fàcilment les reserves que reben i que el públic final localitzi més fàcilment les experiències.

 

Les xifres rècord de l’última edició fan palès l’èxit de Benvinguts a Pagès La Festa

 

El passat 2023, més de 36.000 persones van passar per les visites que es van organitzar arreu del territori català per part de les més de 100 explotacions agroalimentàries, 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants, 65 activitats complementàries i 5 elaboradors alimentaris i petits artesans, que hi van participar.

 

Amb aquestes xifres, es reforça l’èxit de la iniciativa i es reafirmen les seves principals funcions: impulsar l’oferta gastronòmica i turística rural catalana i actuar com a impulsor de la comercialització de productes de proximitat de les explotacions participants i la venda directa sense intermediaris. De mitjana, el 89% dels visitants que han participat a Benvinguts a Pagès La Festa compren productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €. Des del 2016, que s’organitza Benvinguts a Pagès La Festa, s’han acollit més de 166.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui.

 

Benvinguts a Pagès Tot l’Any, una oferta turística viva i contínua els 365 dies de l’any

 

La festa té lloc un únic cap de setmana, però el projecte té continuïtat durant tot l’any, oferint una oferta de més 120 visites de pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. Així doncs, de gener a desembre, Benvinguts a Pagès Tot l’Any reuneix un gran ventall d’experiències, com ara visites a explotacions, tallers d’elaboració de productes, activitats escolars, jocs de rol, tastos i degustacions de productes i altres activitats. La iniciativa també disposa de 16 rutes agroturístiques, preparades perquè els visitants les puguin seguir o els serveixin d’inspiració per preparar el seu propi itinerari, on també s’inclouen recomanacions de visites culturals i paisatgístiques d’arreu del territori: Costa Brava, Pirineus, Terres de Lleida, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Costa de Barcelona...

 

Font: Benvinguts a Pagès - PRODECA