SANITAT ANIMAL | 26/08/2016  IRTA/RuralCat

Caracterització genòmica i epidemiologia molecular de la malaltia de Gumboro

Una tesi doctoral, dirigida a l'IRTA-CReSA, demostra que els virus molt virulents de la bursitis infecciosa aviària, també coneguda com a malaltia de Gumboro, procedeixen d'Àsia. Aquesta malaltia és de gran importància en la producció d'aus.

La tesi doctoral de Jennifer S. Toskano Hurtado  va ser llegida aquest estiu a la Facultat de Veterinària de la UAB. Font: IRTA-CRESA

La tesi doctoral de Jennifer S. Toskano Hurtado va ser llegida aquest estiu a la Facultat de Veterinària de la UAB. Font: IRTA-CRESA

La tesi doctoral de Jennifer S. Toskano Hurtado aporta importants contribucions al coneixement de l'epidemiologia del virus de la bursitis infecciosa aviària (IBDV), també coneguda com a malaltia de Gumboro, de gran importància en la producció d'aus. Una important aportació del treball de la tesi consisteix en la seqüenciació i anàlisi de més de 950 soques del IBDV, el que permet tenir una visió general de la circulació al camp. D'altra banda, els estudis de filogeografia han pogut demostrar l'origen dels virus molt virulents de IBDV, que contràriament al que s'havia assumit, procedeixen directament d'Àsia i no del nord-oest d'Europa, demostrant la utilitat d'aquestes tècniques en el coneixement i control de la malaltia.

Igualment, ha contribuït a l'augment de seqüències del genoma complet disponibles per aquest virus. Entre els resultats obtinguts cal destacar la primera descripció del fenomen de recombinació en els virus aïllats a Espanya, fenomen no descrit fins ara. Tota aquesta informació és molt rellevant per a futures investigacions sobre el coneixement de diferents aspectes relacionats amb el control del virus, des de la patogènia, virulència, disseny de vacunes, entre d'altres.

Aquesta tesi porta per títol “Caracterización genómica y epidemiología molecular del virus de la Bursitis infecciosa en España”, va ser llegida aquest estiu a la Facultat de Veterinària de la UAB i ha estat dirigida per Natalia Majó i Jose Ignacio Núñez, investigadors de l'IRTA-CReSA.

Per a contactar amb els directors d’aquesta tesi:

  • Dra. Natalia Majó, investigadora de l’IRTA-CReSA: natalia.majo@irta.cat / +34 93 467 40 40
  • Dr. José Ignacio Núñez, investigador de l’IRTA-CReSA: joseignacio.nunez@irta.cat / +34 93 467 40 40