AJUTS | 05/04/2024  Ruralcat

Ja es pot sol·licitar la 2ª convocatòria de l’ajut per a la utilització del most concentrat rectificat

Els ajuts, que es poden sol·licitar fins al 16 d’abril, estan dotats amb 400.000 euros.

L'ús de most concentrat rectificat en lloc de sucre per elaborar vins escumosos amb DOP afavoreix un procés més sostenible pel fet d'usar una matèria de proximitat. Foto: DACC.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha convocat l’Ajut per a la utilització del most concentrat rectificat (MCR). Es tracta de la segona convocatòria i l’objecte de l’ajut és fomentar la sostenibilitat en l’activitat d’elaboració de vins escumosos de qualitat mitjançant l’ús de MCR produït amb most apte per a l’elaboració de vins escumosos de qualitat d’una denominació d’origen protegida (DOP).

L’ús de MCR en substitució de l’ús de sucre, producte que s’empra en les fases de la segona fermentació i en la fase posterior al degollament, millora la circularitat en el procés d’elaboració de vins escumosos de qualitat, ja que empra un producte que prové de raïm del nostre territori. I també es fomenta la sostenibilitat integral del procés, al eliminar-hi l’ús de sucre, un producte que no es produeix a Catalunya i que s’ha d’adquirir i transportar de molt lluny.  

El passat 31 d’agost de 2023, es va publicar una primera convocatòria corresponent a l’any 2024. No obstant, donades les circumstàncies climàtiques excepcionals d’aquesta campanya i atesa la més que notable disminució de la collita del raïm per a la producció de vi escumós, ha sigut necessari introduir una modificació en les bases reguladores dels ajuts per poder subvencionar, excepcionalment, el MCR fabricat amb most obtingut de la segona premsada de raïm apte.

Per aquest motiu, es va tramitar una modificació de les bases reguladores que inclouen aquesta excepcionalitat lligada a la situació de sequera, que es va publicar aquest gener, per tal que s’hi puguin acollir els cellers productors de vins escumosos de qualitat que tenen les seves instal·lacions a Catalunya i que comprin MCR produït amb most obtingut de la segona premsada de raïm apte.

Els cellers que sol·licitin l’ajut han d'haver realitzat la compra del MCR objecte dels

ajuts i efectuat el seu pagament entre l'1 de gener i el 31 de maig de 2024, ambdós inclusius, i justificar-los davant del DACC des de la data que s’indiqui en la resolució de concessió i fins A l'1 de juliol de 2024, inclòs.

La dotació d'aquests ajuts és a càrrec dels pressupostos del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per a l'any 2024, amb un import total de 400.000 euros. Es poden sol·licitar fins al 16 d’abril.

Font: DACC 

Informació relacionada