PESCA | 07/05/2024  Ruralcat

Els municipis pesquers promouran l'Economia Blava amb 175 actuacions arreu del litoral català

Enguany, s’ha incrementat en més del doble el pressupost destinat a implementar aquestes iniciatives per donar cobertura a tots els pobles de la costa.

Són projectes promoguts per agents del territori cofinançats amb ajuts procedents de fons europeus i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha seleccionat diversos projectes per optar aquest 2024 a les ajudes per promoure l’Economia Blava en els municipis pesquers de Catalunya. Són un total de 175 actuacions que poden accedir a un ajut total de 2,5 milions d’euros i suposaran una inversió en el territori de 5,7 M€.

Aquest import, cofinançat amb el Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura, s’ha incrementat en més del doble respecte del pressupost del període anterior, passant d’1 milió a 2,5. D’aquesta manera, el nombre de projectes que opten a subvenció s’ha incrementat en 121 respecte de l’any 2023, quan en van ser 54, i els projectes es podran implementar a la totalitat del litoral pesquer català.

Els ajuts estan oberts a operadors públics i privats (administracions, empreses, entitats) de l’Economia Blava local que han presentat projectes adaptats a la implementació de l’estratègia aprovada per cada Grup d’acció Local Pesquer. Aquests grups són entitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

Els projectes finançats estaran adreçats a incrementar el valor afegit dels productes pesquers amb noves inversions en transformació, comerç minorista i restauració, a fomentar la divulgació i promoció de l’activitat pesquera a les confraries de pescadors, a la creació d’ocupació en altres sectors de l’Economia Blava, a la conservació i creació de patrimoni cultural a les viles marineres i el patrimoni mediambiental dels municipis pesquers i a reforçar el paper de les comunitats pesqueres en el turisme local i la governança dels recursos pesquers i les activitats marítimes.

D’aquesta manera, aquest 2024, la distribució territorial dels ajuts per tirar endavant els projectes proposats pels diferents agents del territori és la que es detalla a continuació. Els municipis pesquers de Cadaqués, l’Escala, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l’Estartit, del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava, duran a terme 44 projectes que optaran a un ajut de 579.481 euros i suposaran una inversió de 950.629 €; els municipis pesquers de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, les Cases d’Alcanar, Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja, del Grup del Mar de l’Ebre, executaran 60 operacions que optaran a un ajut de 654.104 € amb una inversió de 2,1 M€; el Grup de la Costa Brava Sud i Maresme, que abasta els municipis pesquers d’Arenys de Mar, Calella de Mar, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, durà a terme 25 projectes que rebran una subvenció de 439.312 € i suposaran 1,8 M€ d’inversió total; els projectes aprovats del Grup de la Costa Central, que abasta els municipis pesquers de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona, rebran ajuts per valor de 435.829 € que representen una inversió de 510.958 €, i, finalment, el Grup de la Costa Daurada, que engloba els municipis pesquers de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell, durà a terme 21 actuacions que podran optar a una subvenció de 391.274 €, cosa que suposa una inversió de 251.452 euros.

 

Font: DACC