SANITAT VEGETAL | 08/05/2024  Ruralcat

El Dia Internacional de la Sanitat Vegetal 2024 fa una crida a mantenir les plantes sanes i a garantir la seguretat alimentària i el comerç segur

Aquesta fita se celebra cada 12 de maig per conscienciar sobre el fet que la sanitat vegetal pot ajudar a fer front a causes humanitàries i mediambientals.

Catalunya és un referent en sanitat vegetal. Foto: Web ONU (©Vinodkumar Selvaraj)

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va designar el 12 de maig Dia Internacional de la Sanitat Vegetal per tal de crear consciència mundial sobre el fet que la protecció de la sanitat vegetal pot ajudar a posar fi a la gana, reduir la pobresa, protegir la biodiversitat i el medi ambient i potenciar el desenvolupament econòmic. Enguany, aquesta fita està dedicada a la conscienciació i a l'acció per mantenir les plantes sanes i garantir la seguretat alimentària i un comerç segur a favor d'economies i mitjans de vida sostenibles.

Les plantes són vida. I és que d’elles depenen el 80% dels aliments que mengem i el 98% de l'oxigen que respirem. La introducció de plagues invasores a causa de l’increment del comerç mundial, és una amenaça per als cultius i forests, juntament amb el canvi climàtic que crea nous nínxols perquè les plagues colonitzin i es propaguin.

Catalunya és un referent en sanitat vegetal, ja que compta amb el Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal acreditat, amb 7 Estacions d’Avisos Fitosanitaris i 123 ADVs que col·laboren amb la vigilància i fomenten  tècniques de lluita alternatives contra plagues (confusió sexual, captura massiva...), la lluita biològica i la gestió integrada de plagues...

 

Font: DACC