ACTIVITAT DEMOSTRATIVA | 11/06/2024  Ruralcat

El prototip de parc grupal fet a partir de gàbies de conills empitjora la productivitat i augmenta la mortalitat

L’activitat demostrativa PARCCUN s’ha dut a terme el darrer any i mig per avaluar l’ús de nous sistemes de cria i engreix per a aquests animals.

Activitat demostrativa

Aquesta activitat és finançada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

La producció de carn de conill ha sigut tradicionalment desenvolupada en l’àmbit industrial en gàbies de filferro. L’efecte d’aquestes gàbies sobre el benestar animal ha estat qüestionat en els últims anys i es preveu que es prohibeixi el seu ús en producció animal a Europa a partir de 2027. Els sistemes d’allotjament alternatius que es proposen a cunicultura busquen millorar els aspectes negatius de les gàbies produint en parcs sense sostre, evitant el filferro a terra, i en sistema col·lectiu. Aquestes instal·lacions podrien augmentar les agressions entre animals, suposant un empitjorament de l’estat sanitari, del benestar i de la producció, i podrien implicar fortes inversions de capital en l’adquisició de les noves instal·lacions i canvis en l’estructura de la granja. L’objectiu general de l’activitat és mostrar i avaluar prototips alternatius a les gàbies que millorin el benestar animal, i evitin agressions entre animals, baixades en producció i altes inversions en instal·lació.

És la mateixa conclusió a què han arribat altres grups de recerca que ho investigaven en paral·lel: la proposta de transformar les gàbies de filferro per a la producció de conill de carn en parcs en grup, amb una base alternativa al filferro i sense sostre, no ha tingut resultats positius. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ho ha estudiat l’últim any i mig, en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), en el marc de l’activitat demostrativa PARCCUN: Cria i reproducció en parcs com a alternativa a l’ús de gàbies en producció de conill de carn. Caldrà, doncs, buscar solucions alternatives, perquè tot apunta que la Unió Europea establirà la supressió de les gàbies de cara a l’any 2027, d’acord amb les inquietuds de la ciutadania pel que fa al benestar animal. Igualment, el sistema que testava PARCCUN ha suposat un empitjorament de les condicions higièniques del terra dels allotjaments.

Aquest projecte, desenvolupat a les granges de l’IRTA, es plantejava la hipòtesi que, amb més socialització, les femelles podrien expressar millor els seus instints naturals. A més, el prototip de parc dissenyat a l’IRTA estava pensat per introduir-se ràpidament a les granges i amb un impacte econòmic possiblement baix. Amb aquests objectius, es van modificar gàbies comercials per assimilar-les a parcs de cria en grup. En concret, se n’hi va treure el sostre, es van apujar les parets exteriors i es va cobrir la major part del terra amb un plàstic amb ranures. A més, es van tallar les parets que comuniquen els compartiments i s’hi va habilitar una porta de comunicació que estava sempre oberta, excepte la setmana abans i la setmana després del part. Aquests parcs també es podien transformar per allotjar animals d’engreix i no només femelles reproductores i les seves cries.

Aquesta activitat és finançada a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.