ESTADÍSTIQUES | 19/08/2024  Ruralcat

Publicat l’informe anual del sector de la fruita fresca de l’any 2023

L’informe conté informació sobre totes les fases de conreu, transformació i comercialització de la fruita fresca per tenir una visió detallada del sector.

Fruita fresca

A l’informe s’hi troba la superfície destinada, els rendiments obtinguts, la indústria associada, la potència de les exportacions i el pes específic en l’àmbit de l’Estat i de la UE i altres països.

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es presenta l'informe anual del sector de la fruita fresca de l’any 2023, que conté informació sobre totes les fases de conreu, transformació i comercialització de la fruita fresca per tenir una visió detallada del sector, dels seus punts forts i de les diferents problemàtiques en un sector tan important de l'economia agrícola del país. Concretament, s’hi troba la superfície destinada, els rendiments obtinguts, la indústria associada, la potència de les exportacions i el pes específic en l'àmbit de l'Estat i de la UE i altres països.

 

Figura 1: Distribució de la superfície (ha i %) de fruita fresca (no Inclou cítrics) a Espanya segons espècie, 2022. Font: Superficies y producciones anuales de cultivos, MAPA, maig de 2023 Altres*: codony, nespra, atzerola, serva, figuera, figuera de moro, magraner, kiwi, mango, xirimoia, gerd, grosella, nabius, altres de fruit carnós).

 

L’any 2023 passarà a la història per l’extrema sequera i les elevades temperatures a la major part del país, fet que va afectar en part a la producció, els calibres i la conservació dels fruits.

Pel que fa al préssec i la nectarina, la collita a Catalunya es va veure afectada per la forta sequera, i tot i que hi ha hagut producció, no ha sigut possible arribar a una producció potencial. Finalment la collita ha estat de 400.067t, gairebé el doble de la collita del 2022.

Segons les xifres publicades pel Ministeri d’Agricultura espanyol, durant el 2023, a Espanya s’ha consumit 185.135 milers de Kg de préssec i nectarina, un que l’any 12% més passat.

La producció de pera del 2023 a Catalunya ha estat de 120.765 t. Abans de que arribessin les pluges del juny, el panorama que es preveia era desolador, amb perspectiva, inclús, de la mort dels arbres per no disposar d’aigua, degut a això, la tasca de preveure la collita va ser molt complicada.Les exportacions catalanes del 2023 s’han situat en 79.704 t, un 67% per sobre que el 2022, a l’igual que a Espanya, gran part dels destins han incrementat la seva importació.

Tal i com ha passat a la resta de fruites, la sequera i les tempestes han afectat la producció de poma. Els calibres s’han vist afectats, essent més petits del previst. La producció catalana de poma del 2023 ha estat de 237.170 t, un 9% inferior a l’any anterior. Les exportacions catalanes mostren un nivell similar dels volums exportats (65.523 t) respecte de 2022. Espanya ha exportat 93.191 t, un 15% menys que l’any passat. Una gran part de les destinacions tant catalanes com espanyoles han baixat els volums comprats, destacant França, Regne Unit, Marroc i Brasil per sobre de tots.

La collita d’albercoc ha estat de 11.204 t, el doble que l’any anterior (recordar que al 2022 les gelades van afectar fortament la collita). Les exportacions catalanes del 2023 també han estat superiors al 2022 en un 76% (22.489t).

La producció de la cirera ha estat també afectada per la manca d’aigua durant l’hivern i part de la primavera. Afegit a aquesta problemàtica, desprès del període sec, van arribar les esperades pluges però, essent la cirera una fruita molt sensible a les pluges, les tempestes van malmetre un elevat percentatge de la collita en les diferents zones productores espanyoles (el 70% de la cirera d’Extremadura, i també, encara que amb menys afectació, Múrcia, Almeria, Alacant, Castella la Manxa, Catalunya i Aragó. Quant a exportacions, tant Catalunya com Espanya han exportat més que l’any anterior (62% i 28% respectivament).

Durant l’any 2023, la producció de pruna a Catalunya ha estat un 59% superior a l’any anterior (2.066 t), degut a que el 2022 va ser una any de poca collita a causa de les gelades. Pel que fa a les exportacions disminueixen a Espanya (89.748t, -4%) i augmenten a Catalunya (12.612t, +10%).

Aquest és l’informe destacat del darrer butlletí de Novetats Estadístiques que edita setmanalment el DACC amb l'objectiu de difondre les estadístiques elaborades pel Departament que han tingut sortida durant la setmana i també recull els documents de caire estadístic publicats per altres organismes i/o institucions nacionals i internacionals.

 

Font: DACC