FORESTAL | 07/09/2016  CREAF

Els avets poden resistir millor al Pirineu oriental que a l'occidental

Un estudi publicat a la revista Tree Physiology, i en el que ha participat l'investigador del CREAF Francisco Lloret, ha revelat que els avetars del Pirineu oriental poden tenir millor resposta al canvi climàtic que els del Pirineu occidental.

Avetar pirinenc. Autor: Lluís Comas. Font: CREAF

Avetar pirinenc. Autor: Lluís Comas. Font: CREAF

La riquesa genètica dels avetars del Pirineu és superior a la zona oriental, ja que aquests arbres es van estendre des del Mediterrani cap al Cantàbric. Per tant, a l’est aquests arbres han pogut desenvolupar un rang de respostes als canvis ambientals superior que als de l’oest. Aquesta major riquesa genètica, doncs, permet pensar que en un escenari on les temperatures i la sequera augmentin, els avetars del Pirineu oriental seran més resistents.

Els investigadors de l’estudi afirmen que cal tenir en compte aquest fet a l’hora de fer possibles replantacions d’avets, ja que s’haurien de fer a partir de poblacions pirinenques orientals que n’assegurin l’èxit. Tanmateix, el més important, com apunten, és mantenir el màxim nombre de poblacions viables al llarg de tot el Pirineu.

Podeu llegir més sobre aquesta notícia aquí.
 

Informació relacionada