Es destinen 5,5 milions d’euros en 114 projectes de demostració i transferència de coneixements pel sector agrícola, ramader, forestal i agroalimentari
Aquesta convocatòria ha rebut 183 propostes de 28 centres de recerca, tecnològics i universitats amb seu a Catalunya
Els ajuts estan cofinançats en un 57% pel DARPA i en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) destina 5,5 milions d’euros a finançar 114 sol·licituds de les 183 propostes presentades a la convocatòria 2023 d’ajuts per a les activitats de demostració i transferència de coneixements. Es tracta de la primera crida publicada en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027 cofinançats en un 57% pel DARPA i en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). Les sol·licituds han estat presentades per 28 centres de recerca, centres tecnològics i universitats amb seu a Catalunya. En un inici, es va convocar un pressupost de 2,725 milions d’euros incrementat posteriorment en 2,775 milions d’euros per poder atendre l’elevat nombre de sol·licituds, que ha superat els 8,7 milions d’euros en projectes presentats.
L’objectiu d’aquestes ajudes és el suport a activitats de demostració i projectes de transferència de coneixements tècnics i de gestió adaptats a les necessitats territorials dels sectors agrícola, ramader, forestal i agroalimentari de Catalunya mitjançant a realització́ d'activitats de demostració́; projectes de validació́ i prototipatge de tecnologies enfocades al sector agroalimentari i forestal o activitats d’anàlisi sectorial i capitalització́ de projectes. Enguany, s’ha introduït la nova modalitat col·laborativa que permet la cooperació́ entre dues entitats per realitzar una única activitat de demostració́. En aquesta convocatòria s’han presentat 36 projectes col·laboratius, dels quals se n’han aprovat 22.
Així doncs, les activitats aprovades donen resposta a àmbits estratègics com la gestió eficient de l’aigua, l’energia i el sòl; les estratègies per a la millora de la salut i el benestar animal, la prevenció i lluita contra malalties emergents i el foment de l’ús racional dels medicaments; la producció agroalimentària i forestal sostenible; la qualitat i seguretat alimentària, la bioeconomia i economia circular i reducció́ del malbaratament, la transformació́ dels sistemes productius i/o impuls de noves practiques per la mitigació́, adaptació́ del canvi climàtic i la preservació́ de la biodiversitat; la millora de processos i digitalització́ en el sector agroalimentari i forestal i la innovació agroalimentària i forestal, la sanitat vegetal i la millora en la gestió de les dejeccions ramaderes i de la fertilització.
En aquesta línia, alguns dels projectes aprovats en aquesta convocatòria proposen innovacions en quant a la gestió forestal, nous ingredients per la millora de la qualitat dels aliments, l’aplicació de tecnologies emergents per la seguretat alimentària, aplicació d’intel·ligència artificial en l’avicultura, la capitalització de coneixement en l’àmbit de la reutilització́ i regeneració d’aigua, tècniques de cloud-computing en la producció d’arròs, noves alternatives en agricultura de precisió, innovacions en sensòrica, innovacions en l’horta per afrontar els reptes en matèria de canvi climàtic i millora de la biodiversitat, etc.
Des de la seva primera convocatòria l’any 2017, el DARPA ha finançat 242 activitats de demostració́, amb una inversió total de 8 milions d’euros, involucrant 22 centres de recerca, tecnològics i universitats diferents. Aquestes actuacions han permès fomentar la transferència tecnològica i la innovació́ en el sector agroalimentari i forestal de Catalunya, posicionant la regió com un referent europeu en aquest àmbit.
Font: DARPA