Reus acull el Congrés Estatal de Formació i Capacitació Agrària
El Congrés Estatal de Formació i Capacitació Agrària, el fòrum més important d'intercanvi i col·laboració entre comunitats autònomes en aquest àmbit, tindrà lloc al Centre de Formació i Estudis Agrorurals (CFEA) de Reus, del 26 al 29 d'octubre. Entre altres continguts temàtics, s'hi presentaran els resultats del seminari Europa-International i del projecte Alive, així com nous projectes de les diferents comunitats autònomes. També s'hi abordaran els canvis en la formació agrària a França, la situació de l'FP i els cicles formatius a Espanya, el programa Qualifica't, la implantació de certificats de professionalitat de la família agrària, i el paper de les Escoles de Capacitació Agrària a Catalunya.
Font: DAR.
A banda de les diferents ponències, el Congrés també contempla tallers de formació reglada, contínua, a distància, i d’incorporació a l’activitat agrària i d'emprenedors, així com la realització de visites diverses a plantacions d’oliveres i a almàsseres, a una vinya, a un celler i a una casa rural, entre d'altres.
Aquest fòrum està organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), l’Associació per al Desenvolupament Intercomunitari de la Formació Agrària i l’associació Europea-Espanya. La inauguració anirà a càrrec del director de Serveis del DAR, Antoni Argilés, i el secretari general, Xavier Castella, en presidirà la cloenda.
La formació com a eina fonamental per al desenvolupament del sector
La formació agrària es troba en ple procés de canvi amb una nova oferta de cicles formatius, la disponibilitat d’un catàleg ampli de certificats de professionalitat i de cursos ocupacionals, la flexibilitat a l’hora d’impartir la formació amb la introducció de l’aprenentatge electrònic, la creació de centres integrats on es concentrarà la formació inicial i la contínua, la relació de l’escola amb el sector professional, les pràctiques a empreses estatals i estrangeres i, en general, un sistema que intenta adaptar-se a les noves necessitats del sector agrari i rural i de la societat en general.
Val a dir que Europea-Espanya és una associació de professors i experts en formació i capacitació agràries de diferents comunitats autònomes, representant cadascú a un centre o institució. La presidència és rotatòria i aquest any li correspon a Navarra. La coordinació es porta des del CFEA de Reus, seu de l’associació des de 2003.
En l'àmbit europeu, hi ha 24 associacions estatals que integren Europea-International, una organització sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les. La seva presidència canvia cada sis mesos, seguint el mateix ordre que la presidència de la Unió Europea (UE). L'associació impulsa estudis i projectes de cooperació en el marc dels programes "Livelong Learning" de la UE, intercanvi d’informació entre socis dels diferents països membres, la facilitació d’estades de pràctiques d’alumnes d’un país a empreses d’un altre, o l'organització de viatges d’estudi en algun país membre. Els projectes europeus actualment en marxa són l'Alive, sobre innovació pedagògica, i el Chavet (Challenges on Vocational Education and Training), que analitza els reptes de la formació agrària del futur. Hi ha un mínim de dues trobades anuals en l'ambit europeu, on es treballen aspectes dels projectes, s’avaluen els ja existents, i se’n proposen d’altres.