GASTRONOMIA | 16/09/2016  RuralCat

El Fòrum Gastronòmic més dolç de la història

El Fòrum Gastronòmic tornarà a la capital catalana, del 23 al 26 d'octubre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. L'univers dolç serà l'eix vertebrador d'un programa farcit amb més de 80 activitats i 100 ponents.

Un moment de la presentació. Font: El Fòrum Gastronòmic

Un moment de la presentació. Font: El Fòrum Gastronòmic

Aquesta setmana s’ha presentat el Fòrum Gastronòmic 2017 als professionals del sector, en un acte que ha comptat amb les intervencions de Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic; Xavier Espasa, director de l'Agència Catalana de Turisme; Arantxa Segurado, directora d’Hostelco; i els xefs Joan Roca i Paco Pérez.

Pep Palau ha destacat que el Fòrum comptarà amb 7 espais d’activitats a més d’una gran fira que el converteix en ‘més gran, més fort i amb més projecció que mai’. En total, més de 80 activitats i més de 100 ponents.

Jordi Cruz, Paco Pérez, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Ricard Camarena, Josean Alija, Víctor Quintillà, Jordi Vilà, Oriol Castro, Sergio i Javier Torres o Xavier Pellicer i Javier Olleros, són només alguns dels protagonistes de la segona edició del certamen a la capital catalana que se celebrarà del 23 al 26 d’octubre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona juntament amb Hostelco.

Una edició que estarà marcada per l’univers dolç tal com ha explicat Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic. Ha assegurat que ‘tindrem els millors mestres pastissers, grans xocolaters, excel·lents gelaters, cuiners que faran postres i també sessions de micro especialització com per exemple la de celiaquia’. En aquest context cal destacar la col·laboració del Gremi de Pastisseria de Barcelona.

Alguns dels protagonistes seran Ramon Morató, Josep Mª Ribé, Miquel Guarro, Daniel Álvarez, Raúl Bernal, Jordi Butrón i Xano Saguer, David Gil, Oriol Balaguer, Christian Escribà, Jordi Bordas, Rafa Delgado, Betina Montagne, Marco Leone, Pol Contreras, Olivier Fernández, Paco Torreblanca, Carles Mampel o Massimo Pignata, entre d’altres.

Pep Palau també ha volgut posar èmfasi en la presència d’estrelles internacionals de la pastisseria com els francesos Patrick Roger i Yann Couvreur o la russa Nina Tarasova. A més de Gaggan Anand, xef del millor restaurant d’Àsia el 2016 segons la revista ‘Restaurant’. També el pa serà, un cop més, reconegut al Fòrum amb la presència de flequers entre els que destaca la barcelonina Anna Bellsolà del forn Baluard o Xavier Barriga del forn Turris.

Pel que fa al vi, i seguint la línia temàtica del Fòrum, hi haurà activitats amb vins dolços conduïdes pels experts Josep Pelegrín i Rafel Sabadí. Menció especial per a la cocteleria que tindrà un paper destacat al Fòrum Gastronòmic Barcelona. Alguns dels ponents d’aquestes sessions seran Javier de las Muelas o Simone Caporale, considerat el millor cocteler del món. A més la cocteleria tindrà un espai propi, l’Spirit Essence on hi tindran lloc diverses demostracions.

Enguany el Fòrum ha volgut destacar també la importància del servei de sala amb especialistes com Juan Mediavilla, Juan Ruiz Henestrosa i Xavi Alba.

I també se celebrarà una nova edició del Fòrum Empresa en col·laboració amb el grup d’assessorament empresarial Vilar Riba on els protagonistes seran el pa, la pastisseria, la sostenibilitat i l’anàlisi amb el big data.

Les sessions de l’Auditori són de lliure accés amb la compra de l’entrada al recinte. Per als tallers, demostracions de cuina en directe amb degustació, es necessària inscripció prèvia. Tenen un preu de 25 euros i les places són limitades.

L’espai firal del Fòrum Gastronòmic s’omplirà amb prestigioses marques d’alimentació i distribució i amb espais temàtics dedicats al dolç o al vi i la cocteleria així com també amb nombrosos petits productors. Aquest 2016 cal fer menció de l’ampliació de la fira que creix un 30% i una important internacionalització amb la presència d’empreses provinents de Japó, Regne Unit, França, Holanda, Alemanya, Irlanda o Bèlgica, entre d’altres. En total hi haurà representades més de 500 marques; 70 empreses exposaran per primera vegada al Fòrum. A més del programa oficial d’activitats, les empreses expositores disposaran d’espais on podran presentar i fer tastar els seus productes.

Palau també ha destacat l’aposta per les Cuines del Món, serà l’espai de restauració del Fòrum que en aquesta ocasió oferirà una àmplia i representativa mostra de restaurants de cuines del món, tots ells de la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera segueix el model iniciat el 2014, conjuntament amb Hostelco, amb l’espai Cook Trends. Aquest espai comptarà amb la participació dels restaurants Oaxaca, de Joan Bagur; Tandoor, d’Iván Surinder; Bao Bar, de Paco Pérez; Ceviche 103, de Roberto Sihuay; Kao, de JM Kao i Meilan Kao; Indochine, de Ly Leap; Xemei, de Stefano i Max Colombo i Fogo, de Joao Alcántara. Les postes aniran a càrrec de l’Escola Hofmann.

Pep Palau ha fet així mateix referència a l’aposta que el Fòrum ha fet des dels inicis pels valors ètics destacant la presència del Banc dels Aliments i Cuina Justa.

El programa d’activitats també inclourà una nova edició del premi Cuiner de l’Any en col·laboració amb La Vanguardia, els Premis InnoFòrum o els Premis Mercader. A més de l’entrega del premi El plat favorit dels catalans (Revista Cuina), reconeixements especials a Mey Hofmann i Quim Capdevila, la final de Spirit Essence, el primer Campionat Nacional de Cocteleria i el primer concurs de receptes asiàtiques a nivell nacional d’Udon, The NoodleMaster.

Per la seva banda Paco Pérez i Joan Roca han volgut fer costat un cop més al Fòrum i han coincidit en afirmar que l’esdeveniment posa en valor la cuina catalana i aposta fermament per la gastronomia. Ambdós han agraït la tasca a tot l’equip que el fa possible.

A continuació, Arantxa Segurado, directora d’Hostelco, ha manifestat el seu agraïment pel suport i la confiança que han rebut des de Fòrum Gastronòmic i ha destacat que aquesta aliança fa que els dos esdeveniments creixin junts i es consolidi la Barcelona Hosting Week.

I ha tancat els parlaments Xavier Espasa, Director de l’Agència Catalana de Turisme, qui ha destacat que aquest és un any molt especial pel nomenament de Catalunya com a Regió Europea de Gastronomia 2016 i que al Fòrum culminaran un seguit de 100 accions que s’han fet durant tot l’any.

El Fòrum acollirà jornades professionals organitzades per l’Agència Catalana de Turisme com la Presentació del Pla de la Gastronomia a Catalunya o la presentació de la marca Experiències Gastronòmiques i un workshop. També celebraran trobades la Diputació de Barcelona o el Clúster Food Service.

El Fòrum també serà el punt de trobada d’una iniciativa que permetrà que compradors de diversos països interessats en productes catalans visitin el Fòrum. Els dies 23 i 24 el Fòrum comptarà amb importadors i compradors de Corea del Sud, Mèxic i Polònia que faran reunions amb unes 35 empreses catalanes d’alimentació del sector gourmet, la gran distribució, HORECA i Foodservice. L’acció és promoguda conjuntament per Fòrum Gastronòmic, el Clúster Gourmet i ACCIÓ. D’aquesta manera el Fòrum contribueix a obrir nous canals internacionals i a explorar noves vies comercials i a facilitar així que productes catalans tinguin més presència arreu del món.

Les inscripcions per als tallers estan obertes i es poden realitzar a través de la web del Fòrum Gastronòmic Barcelona.

L’acte de presentació ha finalitzat amb una degustació a càrrec de Nandu Jubany i Ly Leap.
 

Informació relacionada