FRUITA | 21/10/2016  IRTA

L'IRTA presenta un nou model de plantacions de pera Conference més productiu

Més de 1.800 visitants, gairebé 100 estands i 120 empreses del sector han assistit a la 21a edició de la Jornada Fructícola de Mollerussa, durant la qual els especialistes de l'IRTA han exposat les varietats de fruita dolça de més interès.

Imatge de la XXI Jornada Fructícola de Mollerussa. Font: IRTA

Imatge de la XXI Jornada Fructícola de Mollerussa. Font: IRTA

L’IRTA proposa un model que es basa en utilitzar planta preformada en dos eixos i estructura plana per facilitar les operacions del cultiu i millorar l’eficiència de les aplicacions foliars. D’aquesta manera es permet la intensificació i comporta una ràpida entrada en producció i una millor rendibilitat econòmica. Aquest model és el resultat de l’avaluació tècnica i econòmica de nous models de plantació en pera Conference que ha fet l’IRTA durant els últims 10 anys.

Aquesta ha estat una de les principals novetats que l’IRTA ha exposat a la XXI Jornada Fructícola de Mollerussa que s’ha celebrat el 19 i 20 d’octubre. En aquesta trobada l’IRTA dóna a conèixer al sector tota la informació dels assajos que realitza en l’àmbit de la fructicultura. En aquesta edició s’han donat els resultats dels assajos de portaempelts en presseguer, s’han explicat les recomanacions de maneig en plantacions joves d’ametller i les recomanacions de l’observatori ProFruit en la utilització de xarxes antipedra i s’han exposat les novetats del programa FruitNet de minimització de residus en fruita.

Pel que fa a la innovació varietal, durant la jornada els diversos especialistes de l’IRTA han presentat la proposta 2016 de les varietats de més interès en fruita de pinyol, amb una alta col·loració. En poma i pera, s’han donat a conèixer varietats més resistents a les malalties.

 

Les xifres de la jornada

 

Després de 21 edicions, la Jornada Fructícola de Mollerussa s’ha convertit en tot un referent consolidat per al sector, i així ho demostren les xifres d’enguany. En els dos dies en els que s’ha celebrat la jornada, hi ha assistit més de 1.800 persones procedents de tot l’Estat i també d’altres països. Pel que fa a les empreses del sector, 120 hi ha participat activament. L’espai expositiu de la jornada també es consolida amb gairebé 100 estands, i han augmentat les demostracions de camp i les ponències comercials. A més, s’ha ofert informació sobre 110 varietats (40 de préssec, nectarina, préssec pla, nectarina plana i pavia, 15 de pera i 55 de poma).

Aquest any també s’ha comptat amb la participació com a ponent convidat de Daniel Desmartis, cap de projectes de desenvolupament i investigació de l’empresa Gesex de Xile, que ha explicat l’exemple xilè com a país exportador de fruita de pinyol.

Aquesta jornada pretén aportar solucions a través de la recerca i l’experimentació i transferir-les al sector. El director general de l’IRTA, Josep M. Monfort, ha assegurat en l’acte inaugural que “és una exemple més del nostre caràcter obert, rigorós i alhora col·laboratiu, i fa d’aquesta jornada un dels millors exemples de les activitats que porta a terme l’IRTA i el DARP”.