AGRICULTURA | 27/10/2016  FCAC

La producció d'oli a Catalunya augmenta un 30%

A les comarques de Tarragona augmentarà un 48% (BEM), mentre a les de Lleida baixarà prop del 20%. En total, es preveu passar de les 27.100 tones de l'any passat a unes 34.800 tones.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 28,4% en la producció d’oli d’oliva a Catalunya per aquesta campanya: unes 34.800 tones front les 27.100 tones de l’any anterior. Serà una campanya lleugerament per damunt d’una collita mitjana, que se situa en unes 32.000 tones d’oli.

Tot i que les zones de secà de l’àmbit del camp de Tarragona i la Terra Alta es veuran sensiblement afectades per la manca de pluja, l’increment de producció més important es produirà en el conjunt de les comarques de Tarragona. Es preveu un augment global del 48%, en passar de les 17.500 tones d’oli de l’any passat a les 26.000 tones d’enguany.

A les comarques de Lleida, l’olivera de secà es veurà greument afectada i es preveu un descens del 18%, passant de les 8.500 tones de la campanya passada a les 7.000 tones d’aquesta.

Mentrestant, a les comarques de Girona i Barcelona, es preveu una collita d’unes 1.800 tones d’oli.

Toni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, explica que “abans de l’estiu, esperàvem superar les 40.000 tones d’oli i ens podríem haver apropat a una collita rècord, però a molt llocs de Catalunya hem patit més de quatre mesos sense pluges. Les zones de secà i sense reg de suport estan greument afectades i, tot i la pluja de les últimes setmanes, ja no podran recuperar la producció”.

Galceran argumenta l’increment global perquè “malgrat que ha plogut tard, al Baix Ebre-Montsià, que és la zona productora de Catalunya amb un major volum, es podrà recuperar una part important de la collita”.
Tant a l’Estat espanyol com a altres països productors –Itàlia, Grècia, Tunísia, Marroc i Síria- es preveuen descensos de la producció. Aquest factor junt amb la tendència a l’estabilitat en el consum mundial d’oli d’oliva podrien fer preveure, també, una campanya amb estabilitat de preus.