PESCA | 07/11/2016  DARP

Els guardons de la Pesca Catalana 2016 reconeixen el treball de la dona en el sector

S'ha fet entrega dels guardons a Carmeta Barberà, Isabel Comí i Maribel Cera, juntament amb Miquel Martí Llambrich, Repsol i el programa MeteoMauri de Catalunya Ràdio.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, van presidir l'acte de lliurament de la XXVIII edició dels guardons de la Pesca Catalana. Font: DARP

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, van presidir l'acte de lliurament de la XXVIII edició dels guardons de la Pesca Catalana. Font: DARP

El Museu de la Mar de l’Ebre, a Sant Carles de la Ràpita, ha estat l’escenari de l’acte de lliurament de la XXVIII edició dels guardons de la Pesca Catalana, que atorga anualment el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

En l’edició d’enguany, han estat reconegudes amb la Medalla de la Pesca Catalana Carmeta Barberà Margalef, Isabel Comí Buil i Maribel Cera Chillida, en reconeixement a la presència de la dona en el sector pesquer. Amb aquest premi es guardona el paper passat, present i futur de la dona en el sector pesquer català, tot reconeixent l’especial iniciativa, l’habilitat i l’esforç de les dones de les famílies pesqueres, que sovint ha estat poc visible, en el desenvolupament de l’activitat tradicional i el seu esforç per diversificar l'economia i les activitats del nucli familiar, per buscar alternatives amb altres recursos i una gestió acurada quan l'economia s’enfrontava a una crisi.

  • Carmeta Barberà Margalef, de Roses, ha treballat tota la vida en les activitats en terra, com a xarxaire, arreglant les arts necessàries per al desenvolupament de l’activitat de pesca de la barca de la seva família; i en l’actualitat desenvolupa un paper imprescindible per difondre i mantenir el patrimoni cultural pesquer, transmetent el seu ofici de xarxaire a les noves generacions.
  • Isabel Comí Buil, néta, filla, dona i mare de pescadors, i armadora del port d’Arenys de Mar.
  • Maribel Cera Chillida, marinera en actiu de la barca d’arts menors Viznago del port de Sant Carles de la Ràpita.


També s’ha concedit la Medalla de la Pesca catalana 2016 a Miquel Martí Llambrich, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), màster en Museologia i gestió del patrimoni cultural per la Universitat de Barcelona (UB), director del Museu de la Pesca des de 1991 i de la Fundació Privada Promediterrània per a l’estudi, la conservació i la difusió del patrimoni marítim des de la seva creació el 2004.

Pel que fa la Placa de la Pesca catalana per a l’any 2016, se n’han concedit dues, una a Repsol, que desenvolupa la seva activitat en els ports, tot compartint un medi i un espai que també utilitzen les confraries de pescadors en la seva activitat diària, establint permanentment canals de col·laboració que s'han anat incrementant amb el temps, fins a arribar a l'estat actual en què la comunicació és permanent i contínua, i s'ha materialitzat en un conveni de col·laboració i d'ajuda mútua.

I l’altra, al programa MeteoMauri, de Catalunya Ràdio, un magazín radiofònic, nexe d’unió de diferents seccions, entre les quals destaca MeteoMar, dirigida a difondre el que és el món del mar, com estan organitzades les activitats pesqueres, les seves modalitats i espècies significatives, la formació, el peix de temporada, i la promoció, d’una manera senzilla i didàctica, que posa en valor el sector i els productes de les nostres costes.
 

Informació relacionada