Prodeca celebra el seu trentè aniversari
Promotora d'Exportacions Catalanes celebra el seu trentè aniversari, en un any en que les exportacions agroalimentàries catalanes batran rècords, amb un creixement de més del 5% respecte a l'any anterior i del 90% en els darrers 10 anys.
Durant l’any 2016, les exportacions agroalimentàries catalanes superaran amb tota probabilitat els 9.101 milions d’euros de l’any 2015. Fins a la data, les exportacions catalanes, amb un creixement del 5,7% respecte el mateix període de l’any anterior, mai havien assolit durant els primers 9 mesos de l’any un volum de vendes de 7.131 milions d’euros, les quals totalitzarien els 9.469 milions d’euros si considerem el període de 12 mesos compresos entre octubre de 2015 i setembre de 2016.
D’altra banda, les importacions en aquest període han estat de 7.147 milions d’euros, amb la qual cosa, la taxa de cobertura que relaciona aquestes dues magnituds se situa en el 99,8%, fet que fa preveure que al 2016, per primer cop les importacions es cobriran amb les exportacions.
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, aprofitarà la celebració del 30è aniversari de Prodeca per posar en relleu, durant una conversa amb el periodista i director del programa Valor Afegit de TV3, Albert Closas, la potència i la vitalitat del sector agroalimentari català i el gran impuls que aquest a fet quan a la internacionalització.
L’acte, que tindrà lloc al World Trade Center de Barcelona demà dimecres, 14 de desembre, a partir de les 18:30 hores, també comptarà amb una taula rodona, conduïda per Closas, on empresaris del sector explicaran la seva experiència en l’obertura de nous mercats a l’exterior i el suport que han rebut de Prodeca. El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, serà l’encarregat de cloure l’acte.
En 30 anys les exportacions s’han crescut més d’un 1.200%
En aquests darrers 30 anys, el sector ha fet una gran aposta per la internacionalització i les exportacions s’han incrementat en més d’un 1.200%. Actualment Catalunya és un dels primers clústers agroalimentaris europeus. Alhora és una de las primeres regions d’Europa amb el major increment en valor de las exportacions d’aliments i begudes al 2015: Catalunya (+ 9.95 %), França (+3.97%), Alemanya (+ 3.67%) i Dinamarca (+ 1,90%).
Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans són França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i Japó, i els principals venedors a Catalunya són França, Alemanya, Brasil, Estats Units i Itàlia.
Motor de l’economia catalana
El sector de l’alimentació i begudes, primera indústria manufacturera a indústria a Catalunya en ocupació, no només és un dels sector més important de l'economia, sinó també un dels àmbit amb més oportunitats de creixement. De fet, els experts coincideixen a assenyalar que el sector agroalimentari es perfila com un gran motor per a la recuperació de l’economia catalana.
Amb més de 3.400 empreses, el 3,6% del Producte Interior Brut (PIB) català, el 18,6% del PIB industrial i un 15% del Valor Afegit Brut (VAB), constitueix un dels sectors exportadors més dinàmics de l'economia catalana, com ho prova l'augment, any rere any i malgrat la crisi, tant del volum econòmic de les exportacions agroalimentàries catalanes com del percentatge del sector alimentari respecte al total de sectors. De fet, l’agroalimentari és el tercer sector exportador de Catalunya (14,27% en valor del total d’exportacions catalanes).
Al llarg d’aquests anys Prodeca ha acompanyat al sector i ha facilitat el seu accés als mercats, a través de la realització d’actuacions de promoció comercial internacional, l’assessorament i l’obertura i consolidació de nous mercats. Actualment, la cooperació entre els diferents actors de la cadena agroalimentària i de comercialització és la clau de la internacionalització, i per aquest motiu des de Prodeca s’han buscat i implantant noves fórmules per anar en aquesta direcció i apropar als productors catalans al major nombre d’operadors internacionals.