AGRICULTURA DE PRECISIÓ | 13/03/2017  ICGC/RuralCat

L'ICGC ofereix serveis per a l'agricultura basats en el satèl·lit Sentinel 2

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en el marc del projecte Europeu Life-Futur Agrari i sota el lideratge tècnic del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, treballa per millorar la gestió i el coneixement de les necessitats de fertilització, així com el suport de camp en la validació radiomètrica de les dades obtingudes per observació de la terra.

Una imatge del comparador del Sentinel-2, que permet visualitzar les ortoimatges des de desembre de 2015 fins 2017, tant en RGB com en IRC. Font: ICGC

Una imatge del comparador del Sentinel-2, que permet visualitzar les ortoimatges des de desembre de 2015 fins 2017, tant en RGB com en IRC. Font: ICGC

El Sentinel-2A, posat en òrbita el 23 de juny de 2015 (i el seu bessó SENTINEL_2B posat en òrbita el 7 de març de 2017) , formen una constel·lació de dos satèl·lits idèntics que han d’acabar proporcionant adquisicions en el domini de l’òptic sobre qualsevol part de la Terra amb una periodicitat de 5 dies. Disposen d’un sensor, el MSI, que genera imatges multiespectrals en el visible, l’infraroig proper i l’infraroig d’ona curta. El satèl·lits s’integren dins l’ambiciós programa europeu COPERNICUS d’observació de la Terra, que representa la contribució d’Europa a un sistema global de monitoratge del planeta i les seves afectacions i canvis des de l’espai com a bé públic a la societat.


L’ICGC ha desplegat una sèrie de serveis per facilitar la utilització de les imatges recollides pel satèl·lit Sentinel-2.

Es genera una cobertura mensual (sempre que la meteorologia ho permeti i es disposi d’imatges captades pel satèl·lit per fer-ho) i es distribuixen en dos productes de 3 bandes (RGB i infraroig color-IRC) que seran ortoimatges resultants del mosaic d’imatges de les dues òrbites que recobreixen Catalunya, amb una Mida del Píxel al Terra (MPT) de 10 metres () .

L’ICGC facilita la utilització de les ortoimatges generades mitjançant un geoservei WMS doble: d’una banda dues capes (una RGB i una altra IRC) amb el paràmetre TIME habilitat i, d’altra banda, tantes capes RGB i IRC com ortoimatges de mesos diferents s’hagin generat.

També es posa a disposició un comparador d’ortoimatges Sentinel-2 de Catalunya que permet la visualització de diferents ortoimatges mostrades en diverses subfinestres (inicialment quatre), aplicant a totes elles, de forma sincronitzada, la mateixa zona seleccionada per l’usuari (el mateix zoom i scroll).

Finalment, l’ICGC ha generat un servei on l’usuari es pot també descarregar una ortoimatge Sentinel-2 concreta (o un part seleccionada), tant a 8 bits com a 16 bits, mitjançant el descarregador de l’ICGC.

Així, en el marc del projecte Europeu LIFE-FUTUR AGRARI (LIFE12 ENV/ES/000647) i sota el lideratge tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, des de l’ICGC es treballa en les correccions geomètriques, radiomètriques i atmosfèriques d’imatges SENTINEL2 i del sensor hiperespectral AISAEAGLE II, en el visible i l’infraroig proper, propietat de l’ICGC, en les zones d’estudi que el projecte monitoritza, per tal d’establir nous índexs de vegetació que permetin una millor gestió i coneixement de les necessitats de fertilització, així com suport de camp en la validació radiomètrica de les dades obtingudes per observació de la terra.