INNOVACIÓ | 29/09/2017  IRTA

S’estén a 84 dies la vida útil de la carn de vaquí envasada

L’IRTA i empreses del sector busquen respondre a la creixent demanda de carn fresca als mercats d’exportació, especialment a l’Orient Mitjà. L’experimentació s’ha dut a terme a un contenidor instal·lat a Vic que ha permès simular les condicions reals de transport

En els últims 10 anys la demanda de carn fresca de vaquí ha augmentat un 80% a Catalunya. Tot i que la seva exportació es fa majoritàriament a Europa, ha crescut la demanda a l’Orient Mitjà.

Davant el repte que suposa l’exportació de carn refrigerada a països llunyans, diversos agents del sector han treballat conjuntament per donar resposta a aquesta necessitat del mercat: l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària), Anafric (Asociación Empresarial Cárnica), el Grup Viñas (empresa productora i distribuïdora) i la Companyia General Càrnia Mercabarna (escorxador, distribució i restauració).

L’objectiu d’aquest projecte ha estat assolir l’extensió fins a 84 dies de la vida útil comercial, en refrigeració, de peces de carn de vaquí envasades al buit per a l’exportació. Per fer-ho, s’han reproduït les condicions reals de transport de la mercaderia en un contenidor instal·lat a Vic, a través del qual s’han monitoritzat diversos paràmetres com la llum i la temperatura. L’IRTA ha estat l’encarregat d’analitzar al laboratori la qualitat de la carn des del punt de vista microbiològic i fisicoquímic.

Aquest projecte forma part dels Grups Operatius 2015-2017 impulsats pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. Els Grups Operatius consisteixen en l’associació de diversos socis amb interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i pràctic.

Ha comptat amb un pressupost de 281.428,58€, finançat a través de la Unió Europea, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya i fons propis.

Per donar a conèixer i fer difusió dels resultats obtinguts en aquest projecte, el Grup Operatiu ha elaborat un vídeo explicatiu on s'expliquen les diverses etapes del projecte fins a obtenir el resultat:

Informació relacionada