Cristóbal Colón és psicòleg clínic i fundador de La Fageda. L'any 2005 va rebre el premi a la millor iniciativa social de la Fundación Empresa y Sociedad i va ser escollit primer empresari social espanyol per la fundació Schwab, entitat creada pel Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa). Font: La Fageda.
La Fageda és una cooperativa catalana d’iniciativa social sense ànim de lucre, que té com a finalitat la integració sociolaboral de les persones de la Garrotxa que pateixen discapacitat psíquica o trastorns mentals severs. Amb gairebé 30 anys d’existència ha aconseguit eliminar l’atur entre aquest col·lectiu a la seva comarca i gestionar amb èxit una granja de vaques, una planta de làctics, un viver i una empresa de jardineria. A RuralCat hem volgut entrevistar a Cristóbal Colón, fundador i president de la cooperativa, per aprofundir en la seva labor social i la seva activitat en el sector agroalimentari.
Per a tots aquells que no coneguin la cooperativa, ens podria fer un breu resum de com són les seves instal·lacions i de les persones que hi treballen a cada àmbit?
La Fageda té la seva seu al municipi de Santa Pau, en una finca agrària de 16 hectàrees a tocar de la mítica Fageda d’en Jordà. Hi tenim una granja de vaques lleteres, amb 400 caps de bestiar, un viver forestal, una brigada de jardineria, un taller de manualitats i la planta d’elaboració de iogurts. També tenim tres llars residència a Olot per als nostres treballadors. Tot plegat som 280 persones.
Quines són les seves xifres i els seus objectius de producció?
Aquest 2010 hem arribat pràcticament als 40 milions de iogurts venuts, amb una facturació d’uns 10 milions d’euros (encara no hem tancat l’any). Aquest 2011 tenim com a objectiu créixer en varietats de gelat i punts de venda. Es tracta d’un producte nou que només ha fet una temporada. També volem ser presents a les xarxes socials i pujar una nova pàgina web i un bloc. A hores d’ara ja tenim uns 2.000 seguidors. Ens agradaria crear una gran "família Fageda".
Recentment, La Fageda ha entrat en el rànquing de les millors explotacions ramaderes espanyoles, segons va publicar la revista Frisona Española. Les seves vaques lleteres es troben a la primera posició pel que fa a l'Índex de Mèrit Genètic Total entre les explotacions de més de 200 caps de bestiar a Catalunya, essent la segona a tot l’Estat. Què ha representat aquest reconeixement per a vostès i com han arribat a aquesta fita?
Efectivament és un reconeixement molt important ja que nosaltres ens definim genuïnament com a ramaders. La millora de la raça de les nostres vaques frisones és el resultat d’una tasca d’anys mitjançant una selecció genètica de vàries generacions de bestiar, així com de l’alimentació a base de farratges naturals i de la qualitat del maneig.
Una de les nostres màximes és l'arrelament al territori (...) això ens permet subratllar la naturalitat i autenticitat dels nostres productes i ens dóna una bona carta d'invitació perquè els nostres consumidors i amics vinguin a passar un dia a la Garrotxa: en venen uns 40.000 a l'any.
La majoria de les seves activitats es duen a terme a Mas Els Casals, la seva seu social. Aquesta finca es troba al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa. Com es relaciona la granja amb el seu entorn natural i social?
Una de les nostres màximes és l’arrelament al territori. Nosaltres, com a servei social que som, ens adrecem a les persones de la comarca que presenten discapacitat intel·lectual o malaltia mental crònica. Ara mateix, totes les que ho desitgen tenen feina. És a dir, que no hi ha atur d’aquesta població a la Garrotxa. Ja fa temps que hem deixat de ser aquell indret on els "bojos" i els "tontos" van a passar l’estona... Hem esdevingut una de les empreses més respectades de la Garrotxa i de Catalunya, on la gent se sent orgullosa de treballar. No fem res sense comptar amb els agents públics del territori. Pel que fa al Parc Natural, mantenim excel·lents relacions, i ens ha ajudat a acreditar-nos a la Carta Europea de Turisme Sostenible. Enguany hem publicat la nostra memòria de sostenibilitat, amb l’ajuda de la Fundació Garrotxa Líder.
Una part de la nostra estratègia de màrqueting passa per vendre el territori: això ens permet subratllar la naturalitat i autenticitat dels nostres productes i ens dóna una bona carta d‘invitació perquè els nostres consumidors i amics vinguin a passar un dia a la Garrotxa: en venen uns 40.000 a l’any.
La simbiosi entre la tasca social i l'empresarial defineix la seva cooperativa. Quins avantatges té? Quins han estat els seus handicaps més importants?
Els avantatges són evidents, perquè la nostra raó de ser social ha cohesionat un equip i un projecte i l’ha dotat d’una forta cultura. Entenguem-nos: no és el mateix treballar per a uns quants inversors que no coneixes, que fer-ho per donar feina a persones amb risc de marginació. Pensi que a Catalunya més del 90 % de les persones amb malaltia mental estan sense feina. És un repte continu aconseguir un equilibri delicat entre la crua exigència del mercat i l’objectiu sincerament social del projecte. Sovint és difícil de prioritzar les inversions que cal fer, tant en els equipaments socials com en la maquinària, tot i que sabem que si l’empresa no rutlla, el projecte se’n va en orris.
Quines són les característiques de la feina que ofereix La Fageda? Quins requisits tenen els seus socis?
La particularitat de La Fageda és que atenem totes les demandes de treball de les persones de la Garrotxa que presenten un certificat de discapacitat psíquica. Passat un temps de prova i desemborsada una simbòlica aportació de capital (60 euros), esdevenen socis de ple dret de la cooperativa. Els professionals segueixen el procediment ordinari del mercat de treball però també poden fer-se socis de La Fageda.
És un repte continu aconseguir el delicat equilibri entre la crua exigència del mercat i l'objectiu sincerament social del projecte. Sovint és difícil de prioritzar les inversions que cal fer, tant en els equipaments socials com en la maquinària, tot i que sabem que si l'empresa no rutlla, el projecte se'n va en orris.
Coneixen altres iniciatives similars a Espanya o altres països? Quina relació en tenen?
D’entrada treballem amb altres centres d’inserció de Catalunya i som cofundadors de Sinergrup, una associació catalana de Centres Especials de Treball. Els 8 centres que l’integren s’estan obrint al col·lectiu amb malaltia mental crònica, que és el més difícil i aquell en el que La Fageda té més experiència. Ara bé, hi ha força persones i entitats, de tot l’Estat, que prenen contacte amb nosaltres i ens demanen consell per implantar el "model Fageda". De fet, hem creat una fundació que té com un dels seus objectius ajudar a replicar aquest model en altres indrets i sectors.
El medi rural es troba en un procés crític de transformació a Europa. Com veuen el seu futur a mig termini? Com creu que encaixen organitzacions o empreses com la seva cooperativa?
Projectes com els de La Fageda són especialment benvinguts en el deprimit sector primari. A banda de promoure productes locals, les cooperatives i empreses socials estan arrelades al territori i no existeix el risc de deslocalització.
Quins projectes o plans de futur tenen?
Estem potenciant els nous productes que hem tret aquesta temporada: els gelats de llet de La Fageda. D’altra banda i com ja he dit, ens hem llençat –mai millor dit- a les xarxes socials i estem tenint molt bona acollida, amb la il·lusió de formar una bona "família Fageda".