BOSCOS I MITJANS DE VIDA RURALS | 10/02/2011  RuralCat/FAO

2011, l'Any Internacional dels Boscos

Les Nacions Unides (ONU) han promogut que el 2011 sigui declarat l'Any Internacional del Boscos, amb l'objectiu d'emfatitzar la connexió entre la gent i els boscos, i els beneficis que es poden obtenir quan aquests són gestionats per la població local de forma sostenible. Aprofitant aquesta commemoració, l'organització també ha demanat al sector forestal que actuï d'una forma més innovadora.

pinya_cont_10_02_11

 
Els milions de persones que depenen dels boscos tenen un paper vital en la seva gestió, conservació i desenvolupament sostenible a tot el món, però es subestima el seu dret a usar els recursos forestals locals i a obtenir benefici d'ells. Així es desprèn de l'últim informe de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), sota el títol "Situació dels boscos del món". Aquest document subratlla també la necessitat urgent d'actuar per protegir els valors dels boscos que sostenen els mitjans de vida locals enfront del canvi climàtic.
 
L'augment de l'interès en la sostenibilitat social i ambiental és una oportunitat excepcional perquè la indústria forestal es renovi i reestructuri, i sigui capaç de canviar l'opinió generalment negativa que tenen els consumidors dels productes fusters, ja que sovint pensen que no és ètic talar arbres. L'informe de la FAO subratlla que, per contra, la indústria forestal constitueix una part important d'una economia més "verda" i que la fusta i els productes derivats tenen qualitats ambientals ja que són matèries naturals que procedeixen de recursos renovables que emmagatzemen carboni i tenen un potencial elevat per ser reciclats.
 
A més, l'informe destaca que els vincles establerts entre els boscos, els mitjans de vida rurals i l'estabilitat ambiental posen en relleu la necessitat d'un important suport financer per a les mesures d'adaptació. Segons la FAO, "sense la deguda atenció a les qüestions a nivell local, hi ha el risc de deteriorament de les formes de vida tradicionals i s'amenaça alguns dels boscos amb major diversitat biològica i major importància ambiental en el món".
 
Plantar boscos i arbres per a la protecció ambiental i l'obtenció d'ingressos pot ajudar als països àrids a ser menys propensos a les sequeres i per tant protegir als sectors socials més vulnerables. Per exemple, frenar la tala de manglars (es calcula que una cinquena part de la seva superfície s'ha perdut a nivell mundial des de 1980), ajudaria a protegir les costes de les cada vegada més freqüents tempestes i tsunamis. Un altra possible mesura d'adaptació en països pobres seria incloure programes de desenvolupament i conservació de manglars a Bangla Desh, lluitar contra els incendis forestals a Samoa o programes de reforestació a Haití.