Europa assoleix les 1.000 denominacions d'aliments i productes agrícoles tradicionals
Amb la inclusió del formatge d'ovella anomenat Piacentinu Ennese, elaborat a Itàlia amb llet crua i safrà, el sistema d'etiquetatge de qualitat europeu ja ha arribat a les 1.000 denominacions registrades. L'objectiu d'aquest sistema és facilitar la protecció i foment de les marques amb les que es comercialitzen els aliments i productes agrícoles tradicionals de la UE.
Aquest tipus d'etiquetatge de qualitat defensa el treball de milers d'agricultors i productors d'aliments artesanals que mantenen i desenvolupen el patrimoni rural de la UE. A més, reforça la confiança dels consumidors en els aliments registrats. I és que, quan el nom d'un aliment o producte agrícola tradicional queda registrat amb alguna de les tres marques de qualitat existents, la UE ofereix garanties que ningú més el farà servir.
Diferents tipus de registre i etiquetatge
Des de la seva creació l'any 1992, el sistema ha estès la seva protecció a productes com l'oli d'oliva de Les Garrigues, la patata de Galícia, el pernil de Terol o la llet certificada de granja, atorgant-los alguna d'aquestes tres etiquetes:
Denominació d'Origen Protegida (DOP): es concedeix a productes agrícoles o alimentaris produïts, transformats i preparats en una zona geogràfica concreta i segons mètodes reconeguts.
Indicació Geogràfica Protegida (IGP): es concedeix a productes agrícoles o alimentaris estretament vinculats a una zona geogràfica. Almenys una de les etapes de producció, transformació o preparació s'ha de dur a terme a la zona especificada.
Especialitat Tradicional Garantida (ETG): destaca el caràcter tradicional dels aliments, ja sigui per la seva composició o pel mètode d'elaboració.
D'acord amb aquestes definicions, el desglossament dels aliments registrats fins ara és el següent: 505 DOP, 465 IGP i 30 ETG. La inclusió en el registre però, no és automàtica, ja que la UE ha d'examinar abans la sol licitud, a la qual poden oposar-se altres productors. També cal indicar que els vins i licors de la UE estan protegits pels seus propis sistemes d'etiquetatge.
Segons un estudi de la Comissió Europea, els aliments amb IGP i DOP van arribar a un volum de negocis superior als 14 mil milions d'euros l'any 2007.