TÈCNIQUES DE CONREU | 29/03/2011  RuralCat

Ja es pot descarregar gratuïtament el "Manual de tracció moderna"

S'ha publicat el "Manual de tracció animal moderna", adreçat a l'horticultura, fruit del projecte de transferència i innovació Leonardo Biotacc. El manual exposa quin animal i individu en concret cal escollir; com alimentar-lo, allotjar-lo i tenir-ne cura; i com es treballa amb un animal (tècniques de conducció i guarniments). El llibre, que conclou amb una aproximació econòmica i exemples de finques concretes, està traduït al català i es pot descarregar gratuïtament des de la pàgina web del centre de capacitació agrària (CECA) de Manresa o des del web del projecte Biotacc.

cavall_cont_29_03_11

Demostració d'un pagès conreant amb tracció animal. Font: DAAM.

 

La tracció animal és una tècnica molt antiga que, tot i així, es manté en l'actualitat. La seva importància és variable, mantenint-se més en països menys avançats on la tracció animal encara s'utilitza, sobretot pel que fa a les petites explotacions agràries, amb un treball manual majoritari. En canvi, en els països industrialitzats, en vies de desenvolupament o emergents aquest mètode ha reculat fortament ja que els animals han estat substituïts per tractors o motocultors.

Segons dades del manual, la majoria d'agricultors del món, gairebé més de 800 milions, treballa essencialment a mà i, d'aquests, 400 milions fan servir encara la tracció animal. Els beneficiaris de la mecanització motoritzada (uns 30 milions) són també els que utilitzen més inputs (energètics, químics, genètics) i conreen les superfícies més grans per persona activa. Gràcies a això, aquests últims són clarament els que tenen la productivitat i els rendiments més alts.

Cal destacar, dins l'apartat del manual dedicat al material modern agrícola de tracció animal, el portaeines Kassine, creat per l'associació Prommatta que, gràcies a la seva polivalència i simplicitat, facilita la tracció d'animals de tir, grans o petits, en parella o en fletxa. Juntament a aquest portaeines, també s'exposa les virtuts i especificitats del Polynol, un portaormeig que, per la seva concepció, permet d'enganxar-hi un sol cavall per a alguns treballs lleugers del sòl o de transport.


Projecte Leonardo Biotacc

La publicació del manual està emmarcada en el projecte Leonardo Biotacc, iniciat l'any 2008 i finalitzat l'octubre de l'any passat. Aquest projecte s'ha vertebrat en quatre pilars: producció ecològica, tracció animal, circuits curts de comercialització i integració de disminuïts en aquestes activitats.

A més, aquesta iniciativa ha permès realitzar una àmplia transferència de mètodes de treball en formació agroecològica entre els diferents socis, que van realitzar cinc trobades a les seus de cadascun d'ells: Ineopole-Formation MFR, a Brens (França); Universitat Szent Istvan, a Gödöllö (Hongria); e-ISOTIS, a Tessalònica (Grècia); CFPPA La Cazotte, a Sant-Affrique i Prommata, de Rimont (França); i a la CECA de Manresa (Catalunya), que es va responsabilitzar sobretot dels circuits curts de comercialització.