VARIETATS TRADICIONALS | 12/04/2011  AlimenCat/DAAM

Nou pas endavant de la DOP Fesols de Santa Pau

Els Fesols de Santa Pau, mongetes conreades en terres volcàniques pròximes a aquesta localitat, estan encara més a prop de ser una Denominació d'Origen Protegida (DOP). El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat el anunci del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) pel qual es dóna publicitat a la sol·licitud de registre d'aquest tipus de llegums en el registre europeu de DOP i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP). La DOP Fesols de Santa Pau protegeix les varietats tradicionals Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra Petit, seques, o cuites i en conserva. A més, les coccions i conserves acollides a la DOP han d'estar elaborades únicament amb fesols que reuneixin els requisits exigits, aigua i sal, i sense cap additiu ni conservant.

mongeta_cont_12_04_11

 

Els fesols es van començar a conrear a la regió volcànica de Santa Pau el segle XVIII. Des de llavors els agricultors han modelat les varietats tradicionals, seleccionant genotips primer adaptats al cultiu mixt amb el blat de moro (la varietat Tavella Brisa) i, posteriorment, a partir dels anys 70 del segle passat, seleccionant genotips aptes per al cultiu en solitari i un maneig eficient (les varietats Setsetmanera i Gra Petit, que pel seu port erecte són més fàcils de manejar en monocultiu).
 

Una pell molt fina i un sabor suau

Els fesols protegits per la DOP Fesols de Santa Pau es caracteritzen per un contingut molt elevat en proteïna, baixa percepció de la pell, baixa farinositat, i un sabor suau. La llarga tradició de la zona en el cultiu de fesols de superior qualitat ha generat una gran reputació avalada per la gastronomia, recollida en l'anomenada cuina volcànica; el reconeixement de l'administració, a través de la seva inclusió en l'Inventari de Productes de la Terra (2003), editat per la Generalitat de Catalunya; l'organització dels productors, en l'associació Cultivadors de Fesols de Santa Pau, fundada el 1988, i que té entre els seus objectius realitzar estudis de millora dels fesols de la DOP i la seva promoció; i, les festes populars com la festa del Fesol de Santa Pau que se celebra anualment a mitjans de gener des de 1991.
 
La zona geogràfica de producció i elaboració dels fesols emparats per la DOP Fesols de Santa Pau correspon a les terres de naturalesa volcànica que es troben en els municipis de Santa Pau (principal nucli de producció), Les Preses, Olot, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts (la Garrotxa).
 

Procés d'inscripció en el registre comunitari

L'anunci publicat pel DAAM dóna un termini de dos mesos, a partir de la data de publicació al DOGC i al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), perquè les persones que tinguin interès en examinar l'expedient ho puguin fer a les oficines del Departament d'Agricultura a Lleida i a Barcelona, als serveis territorials, o bé consultar-lo al web, durant l'esmentat període, en el decurs del qual poden formular-hi, així mateix, les al·legacions que creguin convenients.
 
 A partir del termini de dos mesos, es valorarà les possibles al·legacions i si la Direcció General competent considera que es compleix els requisits per a la inscripció d'aquest producte en el registre comunitari de DOP i IGP es publicarà al DOGC i al BOE la decisió favorable del Conseller de tramitar aquesta DOP a la Comissió Europea (CE). Seguidament, s'enviarà aquesta Resolució a la CE juntament amb la documentació que requereix l'article 5 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març, per tal que la Comissió tramiti la seva inscripció en el Registre comunitari de Denominacions d'Origen Protegides i d'Indicacions Geogràfiques Protegides.