SECTOR VITIVINÍCOLA | 11/05/2011  AlimenCat/Vinum mulsum

Retorna un vi de mel mil·lenari

Uns textos agrícoles de l'època romana, juntament amb els coneixements de viticultors, un enòleg i un historiador, són l'origen del renaixement d'un vi de mel mil·lenari, el 'vinum mulsum'. Amb aquesta iniciativa s'ha intentat reproduir la manera com els antics romans, a través de fonts literàries de l'època, elaboraven aquest vi i ha tingut com a resultat, per una banda, un estudi històric sobre la seva elaboració i, per una altra, el vi de mel o 'mulsum'. La primera experiència d'elaboració de vi romà s'ha presentat en el marc de la 13a edició del Festival Tarraco Viva, que se celebra a Tarragona fins al 15 de maig.

àmfores_cont_11_05_11

 

El festival cultural dedicat i especialitzat en la divulgació històrica de l'època romana ha acollit la presentació d'una iniciativa que comença l'any 2009, quan Miquel Sunyer, viticultor de Batea, Antonio Aguilera, professor del departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i, Josep M. Vaquer, enòleg, uneixen els coneixements de viticultura i de territori, les fonts històriques i el procés tecnològic d'elaboració. El resultat ha sigut el 'vinum mulsum', un most barrejat amb mel, el qual ha pogut tastar el públic en finalitzar l'acte.


Manuals de referència de l'Antiga Roma

Les referències per elaborar aquest vi són manuals i material de consulta, com per exemple els tractats de Pal·ladi i Columel·la, que anaven dirigits a ciutadans romans amb capacitat econòmica però inexperiència en el camp de l'agricultura, perquè poguessin iniciar-se amb menor dificultat en l'elaboració del vi, la conservació de la fruita o la cria del ramat.


A banda d'aquests manuals de l'època romana, també ha estat necessària l'aportació i coneixements de professionals en temàtiques com la història, l'enologia i la viticultura ja que aquestes referències donen una idea sobre el procés d'elaboració, però no una descripció exhaustiva dels materials i tècniques utilitzades. Gràcies a la col·laboració de diversos experts en la matèria ha sorgit el 'vinum mulsum', una aproximació al procés d'elaboració del vi de mel que es consumia a la Roma Antiga.


Els interessats en tastar i adquirir el producte ho podran fer quan el 'vinum mulsum' del 2010 es comercialitzi a finals d'aquest any amb un nombre d'ampolles disponibles limitat.
 

Informació relacionada